open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Zimska služba spremna za prvi snijeg, a u hodu će rješavati probleme
Zavični početak rada Zimske službe u Kantonu Sarajevo počinje 15. novembra, a u KJKP Rad počeli su pripreme, ali već imaju nekoliko problema koje trebaju riješiti, ako ih prije toga ne iznenadi prvi snijeg.
22.10.2020. u 07:41
get url
text
Zimska služba

Mirsad Hošić, vršilac dužnosti direktora Rada, ističe da još nisu potpisani ugovori o čišćenju ulica četiri općine Grada Sarajeva. S obzirom na to da je prethodna zima bila relativno blaga, Rad je 2019. godine nabavio značajne količine posipnog materijala i skladišni prostori su trenutno puni. Ugovor za nove isporuke još nije zaključen. Ako bude potrebe za angažiranje sezonskih radnika, to će biti problem, a evo i zbog čega, pojašnjava Hošić:

- Naše poslovanje i pripreme za početak rada Zimske službe značajno su otežane zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo o moratoriju na imenovanja upravljačkih organa javnih preduzeća čime je blokirano i imenovanje Nadzornog odbora KJKP Rada Sarajevo. Bez Nadzornog odbora nismo u mogućnosti na zakonit način provesti postupke dodatnih javnih nabavki goriva i usluga, periodičnih pregleda i registracije vozila do kraja godine, te od Skupštine Kantona Sarajevo očekujemo skoro povlačenje spornog zaključka – nada se Hošić.

U okviru zimskog održavanja u Kantonu Sarajevo, Rad svake godine planira i realizuje aktivnosti koji se odnose na zimsko održavanje trotoara, stepeništa, mostova i drugih javnih površina koje koriste pješaci, a predviđenih godišnjim Programom zajedničke komunalne potrošnje koji odobrava Vlada Kantona Sarajevo.

Nabavljene su dovoljne količine kalcijev hlorida. To je sirovina koja se koristi u tzv. "mokrom postupku", te sprečava nastanak poledice na temperaturama na minus 25°C. KJKP Rad je jedino preduzeće koje posjeduje sve potrebne mašine i vozila za kvalitetno održavanje saobraćajnica u Kantonu Sarajevo. Naš pogon održavanja obavlja završne aktivnosti na pripremi vozila kako bi do početka zimske sezone Zimska služba bila spremna u punom kapacitetu – zaključuje Hošić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.