open-navfaktor-logo
search
Hidratacija
Zimska njega kože: Održite svoju kožu u top formi tokom hladne i suhe zime
Oštra hladna klima i suh zrak u zatvorenom prostoru tokom zime mogu ostaviti kožu u nedovoljno idealnom obliku. Koristite ove savjete za zimsku njegu kože kako biste održali svoju kožu zdravom, hidratiziranom i dobrom tokom cijele sezone.
23.12.2022. u 10:13
get url
text

Njega kože tokom zime zahtijeva samo malo dodatnog vremena i truda jer su uvjeti prilično ekstremni za našu nježnu zaštitnu barijeru. Koža tokom zime je izložena: hladanom zraku, jakom vjetru, dok se sunce odbija od snijega. Niska vlažnost je uobičajena u hladnijim klimama i umanjuje vlažnost kože, dok je u zatvorenom prostoru izložena suhom toplotom.

Nije ni čudo da naša koža često postane suha i da se peruta i svrbi, a kada počne isušivanje, koža može lakše pucati i krvariti.

Ovi savjeti će vam pomoći da očuvate vašu kožu zdravom i hidratiziranom tokom zimskih mjeseci.

Zadržite vlagu koju imate. Prirodna ulja koja proizvodi vaša koža također pomažu u zaštiti i održavanju zdravlja. Dobro je izbjegavati dugo kupanje i tuširanje, a ne treba ni previše često tijelo kvasiti. Nakon kupanja ili tuširanja osušite i namažite vlažnu kožu.

Dodajte vlagu svom domu. Kako bi se suzbili efekti isušivanja unutrašnje topline, kupite ovlaživače zraka. Možete koristiti prijenosni ili stolni model ili onaj koji se integrira s vašim postojećim sistemom grijanja. Vaša koža će apsorbovati vlagu u zraku. Dodajte vlagu iznutra prema van teko što ćete povećati unos vode, što će pomoći hidrataciji kože.

Ne zaboravite kremu za sunčanje. Samo zato što je napolju hladno ne znači da sunce ne utječe na vašu kožu. Sunce se odbija od snijega, što znači da vas UV zraci udaraju iz dodatnih uglova.

Temeljno hidratizirajte kožu. Zimi se prebacite na hidratantnu kremu na bazi ulja. Vaša koža će to cijeniti. Razmislite o tretmanima duboke hidratacije preko noći koji mogu pomoći posebno suhim područjima kao što su ruke, stopala, laktovi, koljena i usne. Namazene dijelove tijela pokrijte pamučnim rukavicama i čarapama kako biste zadržali vlagu cijelu noć.

Kupite novi gel za tuširanje. Dobra je ideja zamijeniti svoj trenutni gel za tuširanje za neki hidratantniji tokom zime, posebno ako vaš uobičajeni izbor sadrži sastojke za sušenje poput glikolne ili salicilne kiseline. Tonizirajte i hidratizirajte kožu unutar 30 sekundi nakon tuširanja ili kupanja kako biste izbjegli daljnju dehidraciju.

Budite oprezniji. Zimska koža je krhkija pa ako imate neko kožno oboljenje poput ekcema ili psorijaze, svakako izbjegavajte bilo kakve iritacije ili alergene za koje znate da pogoršavaju vaše stanje.

Uz malo više TLC-a možete imati mehku, glatku i blistavu kožu cijele zime.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.