Subota, 24.10.2020.

Šeher večeras

Zimska bajka: Neki od simbola Sarajeva dobili raskošnu svjetlosnu dekoraciju

FOTO: INES LUČIĆ

Bosanskohercegovačka umjetnica Edina Selesković, autorica je jedne od instalacija, postavljenih na trgu ispred zgrade Narodnog pozorišta Sarajevo, a radi se o povezivanju umjetnosti i novih tehnologija

Neki od simbola Sarajeva osvijetljeni su od večeras, u okviru "Zimske bajke u Sarajevu", zajedničkog projekta Vlade Kantona Sarajevo, Turističke zajednice KS i Općine Centar.

Raskošnim svjetlosnim dekoracijama obogaćeni su zgrada Narodnog pozorišta Sarajevo, Trg Susan Sontag, Titova ulica (od Velikog parka do Vječne vatre) i ulica Ferhadija do Trga Alije Izetbegovića, a tako rufo ove građevine imat će u narednih dvadesetak dana.

Bosanskohercegovačka umjetnica Edina Selesković, autorica je jedne od instalacija, postavljenih na trgu ispred zgrade Narodnog pozorišta Sarajevo, a radi se o povezivanju umjetnosti i novih tehnologija.

"Proširena stvarnost" publici omogućava da, uz pomoć nove tehnologije, učestvuje u stvaranju umjetničkog djela. Android aplikacija, koja se aktivira na instalaciji ispred Narodnog pozorišta, prikazuje ono što je trend u svijetu, a umjetnica vjeruje da može doprinijeti i da umjetnost bude forma komunikacije među ljudima.

- Razvili smo aplikaciju koju, s Android tabletima i telefonima, publika može aktivirati na samoj lokaciji, ući u novi svijet i pročitati poruke koje su građani širom BiH meni slali ovih dana. Moći će i oni poslati poruke, koje ćemo potom uključiti u aplikaciju i moći će ih vidjeti i mnogi drugi - naglasila je Selesković na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Sarajevo.
Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika Općine Centar, istaknula je spremnost te općine da podrži ovaj i slične projekte kojima se slavi ljubav i tolerancija, doprinosi praznicima i estetskom uređenju grada.

Kreativno rješenje osvjetljenja radila je firma "Makako".

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh