open-navfaktor-logo
search
Fotopriča
Zima u kampu na Vučjaku migrantima dodatno otežava život
U znak protesta, jer im se ne dopušta da pređu granicu, migranti već dva dana odbijaju obroke koje im dostavljaju volonteri Crvenog križa
06.12.2019. u 11:41
get url
text

Oko 500 migranata u kampu Vučjak, nadomak Bihaća, već duže vrijeme boravi u uslovima koji nisu dostojni čovjeka. No, oni najteži dani za njih tek dolaze, s obzirom na to da je prvi snijeg već pao, a temperature tokom noći se spuštaju i do 10 stepeni ispod nule.

S lokacije udaljene svega 15 kilometara od granice s Evropskom unijom (EU), traže da im se otvore granice i poručuju kako je njihov jedini cilj nastaviti put prema Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji i drugim evropskim zemljama. Tešku svakodnevnicu migranata zabilježio je fotoreporter Anadolu Agency (AA).

U znak protesta, jer im se ne dopušta da pređu granicu, migranti već dva dana odbijaju obroke koje im dostavljaju volonteri Crvenog križa, kupaju se vodom koju dobijaju otapajući snijeg, a vrijeme u kampu običnu provode grijući se uz vatru naloženu od drveća prikupljenog u šumi.

Na sredini kampa Vučjak, u kojem borave i djeca od 13 i 14 godina, istaknuti su transparenti "Mi ovdje umiremo, neka nam EU otvori vrata". Iako suočeni s nedostatkom pitke vode, velikim naslagama smeća, blatom koje im otežava kretanje, migranti odbijaju napustiti kamp. Jedino što žele jeste da im se dopusti da nastave svoj put. 

{$galerijaFotografija}

Potpredsjednik Međunarodne federacije društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Kerem Kinik posjetio je nedavno kamp Vučjak te poručio kako tamo ne postoje uslovi u kojima bi mogao boraviti čovjek i da kamp na Vučjaku što prije treba biti zatvoren. Prije dva dana kamp je posjetila i povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je također poručila da se ovaj kamp mora zatvoriti istog dana.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem na kojem je razgovarano o rješavanju migrantske situacije na području Unsko-sanskog kantona (USK), posebno kampu "Vučjak". Dogovoreno je da se migranti početkom iduće sedmice izmjeste s ove lokacije u druge prihvatne centre izvan Unsko-sanskog kantona, te da se ovaj neformalni kamp zatvori.

Migranti, kamp Vučjak - 6. 12. 2019.
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.