open-navfaktor-logo
search
Usvojen nacrt
Zildžić traži pravičniju raspodjelu javnih prihoda i pita da li je stanovnik u KS dva puta vredniji od onog iz TK
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH čiji je predlagač zastupnik Stranke demokratske akcije Salko Zildžić.
27.07.2021. u 18:02
get url
text

Prema njegovom mišljenju, očite su nelogičnosti u raspodjeli javnih prihoda i pojasnio je to na primjeru dva kantona.

- Kriteriji za raspodjelu javnog novca je površina kantona, broj stanovnika, broj učenika u osnovnim i srednjim školama. Od ukupnog broja određeni procenat se dijeli na broj stanovnika, učenika i na površinu kantona. Tuzlanski kanton u svim parametrima ima najveću površinu, najviše stanovnika i učenika u odnosu na Kanton Sarajevo. Protivno svim kriterijima Kanton Sarajevo uzima duplo više javnog novca u odnosu na Tuzlanski kanton. Recimo Kanton Sarajevo dobije 200 miliona maraka javnih prihoda, a Tuzlanski kanton dobije 100 miliona maraka, a po svim ovim kriterijima trebalo bi biti obrnuto – tvrdi Zildžić.

Pojašnjavajući o čemu se radi Zildžić kaže da Tuzlanski kanton treba da dobije više novca od javnih prihoda u odnosu na Kanton Sarajevo.

- Trenutno je isfrizirano da je Kanton Sarajevo dva puta veći, dva puta mnogoljudniji i da ima više učenika u srednjim i osnovnim školama. Tako je Kanton Sarajevo u ovoj godini na osnovu javnih prihoda projicirao budžet od 443 miliona maraka od indirektnih poreza, a Tuzlanski kanton na 202 miliona maraka. Tako ispada da stanovnik u Kantonu Sarajevo dva puta više vrijedi od stanovnika u Tuzlanskom kantonu. A u TK se proizvede 51 posto struje u Federaciji BiH, tu se kopa ugalj, gdje je izvoz mnogo veći, ima i više radnika u realnom sektoru u u odnosu na Kanton Sarajevo. U javnom sektoru u TK zaposleno je oko 9.800 radnika, a Kanton Sarajevo koji je manji ima više od 14 hiljada zaposlenih u javnom sektoru – ističe Zildžić.

- Svi smo bili svjesni da 2006. godine kada je donesen Zakon o raspodjeli javnih prihoda, Sarajevski kanton treba pomoći u razvoju i to je trebalo biti završeno oko 2010. godine - dodaje Zildžić.

Ističe da do promjene raspodjele javnih prihoda prema realnim kriterijima nije došlo pa da je bilo vrijeme da se zakon promijeni.

- Trebalo je davno doći do revizije, a u Kantonu Sarajevo jedino dobro troše novac u javnoj potrošnji. Mislim da novac od javnih prihoda nije dobro potrošen u razvoj Kantona Sarajevo. Jest ubrzan razvoj, ali nisu najbolji u BiH. Infrastruktura u Sarajevu gradi se od kredita za koje je garant Federacija BiH – kaže Zildžić.

Ukoliko bi zakon bio usvojen u ovoj godini i počeo se primjenjivati sa prihodima od 1,2 milijarde maraka od indirektnih poreza, to bi značilo da bi KS prihodovao manje indirektnih poreza oko 68 miliona maraka. Taj novac bi se raspodijelio na druge kantone, a Tuzlanski kanton bi dobio najviše, izračunao je Zildžić.

- Kolege u parlamentu iz svih stranaka negoduju na predložene izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda i nemaju argumente zašto bi trenutno stanje u raspodjeli javnog novca trebalo ostati – zaključuje Zildžić.

Nacrt zakona je upućen u javnu raspravu od 90 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.