Dodaje da su neprihvatljive bilo kakve privremene intervencije, koje će se odnositi samo na ovaj proces formiranja vlasti i kojima se pogoduje nekim strankama.

- Sama činjenica da takve intervencije slavodobitno najavljuje jedan politički blok, a da ostali nisu upoznati sa tim namjerama, stvaraju opravdanu sumnju u javnosti da se radi o pristrasnim mjerama koje će ići u korist jednog političkog bloka nauštrb volje većine u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH. Bilo kakve privremene intervencije, koje će se odnositi samo na ovaj proces formiranja vlasti i kojima se pogoduje nekim strankama, su neprihvatljive.

VEZANI TEKST - Kasumović okrivio novinare da Dodika "hrane": Neće biti blokada u Domu naroda FBiH, slijede izmjene propisa

Ukoliko je Schmidt zaista odlučio ponovo reagovati u FBiH, jedino moguće rješenje je donošenje trajnih rješenja koja će i u narednim ciklusima omogućiti imenovanje izvršne vlasti po volji parlamentarne većine, a neovisno o većinama u klubovima naroda - navodi Zildžić i dodaje:

- Bilo kakvo drugačije rješenje, a naročito neko privremeno koje će direktno pogodovati HDZ-u BiH i strankama "Osmorke", bilo bi ozbiljan udarac demokratiji u Bosni i Hercegovini i prst u oko za oko 350.000 glasača koji su dali povjerenje strankama koje imaju većinu u Klubu Bošnjaka, ali i svim onim građanima koji se protive političkim procesima koji se nameću u posljednjih nekoliko mjeseci.

Takva odluka bi značajno narušila odnose u Bosni i Hercegovini, te bi nanijela nesagledivu štetu Uredu visokog predstavnika i svim pokroviteljima takvih pristrasnih rješenja.