open-navfaktor-logo
search
Finansiranje vijećnika
Zildžić: Gradsko vijeće Tuzla grubo krši Izborni zakon BiH na štetu SDA
Zastupnik Salko Zildžić iz SDA u sklopu zastupničkih pitanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevo je imao nekoliko pitanja upućenih Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a u vezi s radom Gradskog vijeća Tuzle.
05.07.2021. u 12:06
get url
text

Pita da li ovo Vijeće krši Izborni zakon BiH umanjivši sredstva Gradskom odboru za rad parlamentarnih grupa.

Isključeni vijećnici iz SDA 

- Da li je Gradsko vijeće Tuzla prekršilo Zakon o finansiranju političkih stranaka, Izborni zakon BiH, tako što su Gradskom odboru Tuzla umanjili sredstva za rad parlamentarnih grupa koja se mjesečno doznačavaju svim parlamentarnim strankama u Gradskom vijeću Tuzla u iznosu od 50 posto, a po osnovu isključivanja vijećnika iz SDA. Naime, SDA je politički subjekt u skladu sa Izbornim zakonom, te je ostvarila određen rezultat na izborima, a po kojima joj pripada odgovarajući iznos sredstava iz općinskog budžeta za finansiranje parlamentarnih grupa. Vijećnici koji su isključeni iz SDA nisu politički subjekti u skladu sa Izbornim zakonom te im ne pripadaju sredstva iz općinskog budžeta - kazao je Zildžić.

Upitao je da li je Stručna služba Gradskog vijeća Tuzla mogla izjednačiti status samostalnih i nezavisnih vijećnika.

- Da li Izborni zakon prepoznaje samostalne vijećnike i koja su njihova prava u kontekstu Zakona o finansiranju političkih stranaka, i da li samostalni vijećnici mogu dobijati sredstva za rad parlamentarnih grupa iz budžeta, a na štetu političkog subjekta iz kojeg su isključeni? Da li samostalni vijećnici mogu predlagati predsjednike i članove savjeta po mjesnim zajednicama i članove radnih tijela vijeća koja po izbornom rezultatu pripadaju stranci koja je učestvovala u izbornom procesu, iako na izborima takozvani samostalni vijećnici nisu nastupili samostalno, nisu imali izborni program već su odlukama većine prisvojili udio u vlasti političkog subjekta na čijoj izbornoj listi su bili, i koji je zbog nanošenja štete i narušavanja ugleda političkog subjekta izbačen iz političke organizacije - pita Zildžić.

Gušenje opozicije 

Iznosi kako je Gradsko vijeće Tuzla u posljednjih šest mjeseci nakon, shodno ostvarenim izbornim rezultatima, uspostave većine u Vijeću, grubo krši Izborni zakon BiH, Zakon o finansiranju političkih stranaka.

- Samo u posljednjih šest mjeseci Gradsko vijeće Tuzla, vladajuća većina okupljena oko SDP-a izmijenila je Poslovnik o radu Gradskog vijeća tri puta. Izmjene Poslovnika uvijek su se ogledale u svrsi određene kupovine jednog ili više vijećnika koji su napuštali ili bili isključeni iz nekog političkog subjekta koji je parlamentaran u Gradskom vijeću. Na sjednicama su pokazali nedemokratičnost i pokušaj gušenja opozicije u Tuzli, odnosno, želju da svi oni koji ne misle kao SDP i gradonačelnik Jasmin Imamović, u političkom smislu ne bi trebali ni postojati, da za njih nema mjesta u Gradskom vijeću Tuzla - iznio je Zildžić i dodao:

- Gradski odbor SDA Tuzla je u maju isključio četiri vijećnika zbog nestatutarnog djelovanja i rada mimo organa stranke, a što se kasnije i dokazalo da su radili po direktivi SDP-a, pa i gradonačelnika Imamovića. Nakon isključenja, sada samostalni vijećnici, formirali su samostalni klub, nakon čega vladajuća većina mijenja treći put Poslovnik u kojem je suprotno Izbornom zakonu omogućila samostalnom klubu vijećnika da bude finansiran iz budžeta Grada Tuzle, a sve na štetu finansiranja SDA Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.