open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
Zijad Lugavić izabran za vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle
Zijad Lugavić iz Socijaldemokratske partije (SDP) izabran je za vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle, nakon ostavke Jasmina Imamovića, koji je na čelu grada proveo 22 godine. Svi prisutni vijećnici Gradskog vijeća Tuzle dali su podršku Lugaviću, koji je dobio 27 glasova.
02.12.2022. u 11:38
get url
text
Zijad Lugavić

- Prva aktivnost koja nam slijedi je usvajanje budžeta grada za 2023. godinu, kojim će biti definirani prioriteti i pravci razvoja Tuzle. Siguran sam da će svi moji saradnici i gradski vijećnici uzeti učešće da bi taj budžet napravili što kvalitenijim, da bi u njega ugradili što više zahtjeva građana - rekao je Lugavić nakon imenovanja.

VEZANI TEKST - Tuzlu očekuju vanredni izbori: Za sada dva kandidata za gradonačelnika , šta će odlučiti SDA, DF, SD...

Zijad Lugavić je rođen je u Tuzli, 15. oktobra 1973. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2000. godine. Nakon završenih postdiplomskih studija, magistrirao je 2014. godine, a zvanje doktora društvenih nauka iz područja ekonomije, stekao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2020. godine. Bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od aprila 1993. do decembra 1995. godine. Sin je čuvenog tuzlanskog imama i efendije, rahmetli Muhameda Lugavića.

Na dužnost dolazi s pozicije pomoćnika gradonačelnika Tuzle za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Na funkciji vršioca dužnosti Lugavić ostaje najduže tri mjeseca, koliko iznosi rok za organiziranje vanrednih izbora, koji teče od 1. decembra kada je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela odluku o prestanku mandata Jasmina Imamovića.

Na pitanje da li će biti kandidat na vanrednim izborima za gradonačelnika Tuzle, Lugavić je rekao "da je to pitanje preuranjeno".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.