open-navfaktor-logo
search
Kadrovska rješenja
Zijad Krnjić direktor Zavoda PIO i u naredne četiri godine
Vlada je razmatrala i ispunjavanje uvjeta za prelazak Zavoda PIO na trezorsko poslovanje
31.07.2019. u 13:58
get url
text
Zijad Krnjić
Zijad Krnjić

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici imenovala Zijada Krnjića za direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, na period od četiri godine, a koji je bio i dosadašnji direktor Zavoda PIO.

Vlada FBiH danas se upoznala i sa informacijom interresorne Radne grupe za provođenje člana 130. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i zadužila Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da, u slučaju potrebe, pripremi izmjene propisa iz ove oblasti. Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da kod izrade teksta zakona o izvršavanju Budžeta Federacije BiH, u dijelu koji se odnosi na prioritete izvršavanja Budžeta, eksplicitno navede i isplatu penzija kao drugi prioritet u plaćanju, odmah nakon servisiranja unutrašnjeg i vanjskog duga.

Oba federalna ministarstva i Federalni zavod za PIO/MIO trebaju, najkasnije do kraja septembra 2019. godine, da identificiraju imovinu, potraživanja i obaveze, kao i potencijalne obaveze Zavoda, s ciljem ispunjavanja preduvjeta za prelazak Zavoda na finansijsko poslovanje putem Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH.

Članom 130. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, propisano je uvođenje trezorskog poslovanja Federalnog zavoda za PIO/MIO, a odredbom člana 150. da će trezorsko poslovanje nosilaca osiguranja biti uspostavljeno u periodu od najduže dvije godine od dana stupanja na snagu ovog zakona. Kako je zakon stupio na snagu 1.3.2018. godine, finansijsko poslovanje nosilaca osiguranja putem jedinstvenog računa Trezora FBiH treba uspostaviti do 1.1.2020. godine.

Treba naglasiti da su i Programom rada Federalnog zavoda za PIO/MIO za 2019. godinu planirane aktivnosti s ciljem uspostavljanja ovakvog načina poslovanja nosilaca osiguranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.