open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
ZHK: Nulti pacijent još nije pronađen, čeka se nalaz za još tri osobe
Još nisu utvrđeni nulti pacijenti na području Zapadno-hercegovačkog kantona, gdje je trenutno zaraženo 20 osoba, zbog čega se Kanton nalazi u ozbiljnoj situaciji, poručeno je sa konferencije za novinare Štaba civilne zaštite ZHK.
30.03.2020. u 15:37
get url
text

- Smatramo da će se u narednom periodu stvar još više komplicirati, iz razloga jer nulti pacijent u našem kantonu još nije detektiran. Postoje neke sumnje. Od zabilježenih slučajeva, jedino postoji poveznica iz Posušja s Međugorjem te se ona još razmatra -kazao je Tomislav Pejić, ministar zdravstva ZHK.

Od 20 zaraženih osoba, 13 je u Širokom Brijegu, četiri iz Gruda i troje iz Posušja. Uzeti su uzorci od još tri osobe i rezultati testova znat će se u popodnevnim satima.

- Imamo 20 pozitivnih dokazanih oboljenja od koronavirusa, imali smo jednu smrt. Za nju ste dobili obavijest. Jedna ženska osoba je na respiratoru, stanje je ozbiljno. Što se tiče ostalih oboljelih, oni su u kućnim uvjetima, stabilni su i u stalnom su kontaktu s doktorima. Oni za sada nisu za hospitalizaciju - istaknuo je Pejić.

U ovom kantonu osiguran je prostor za izolatorij, a Vlada razmatra još nekoliko opcija ukoliko bi se pogoršalo stanje.

Pejić je, kada je u pitanju stručni medicinski kadar, naglasio da bi najsretniji bili da imaju još pet epidemiologa i infektologa, ali da samo može reći da su u pregovorima sa infektologom u penziji.

Zdenko Ćosić, premijer ZHK-a pohvalio je građane rekavši da se pridržavaju mjera, da ne krše mjere i zabrane te je uputio apel da se smanji socijalni kontakt pogotovo u periodu nadolazećeg Uskrsa.

Prema zadnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.002 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.