open-navfaktor-logo
search
Prema planu
Zgrada Rijaseta: Sarajevo će na proljeće dobiti arhitektonski biser kojim će se ponositi
Plan je da sve radovi budu završeni do maja sljedeće godine, objašnjava dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, podsjećajući da završetak radova finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske
20.08.2019. u 15:10
get url
text

Projekt dovršetka izgradnje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH na sarajevskim Kovačima odvija se u skladu sa ugovorenom dinamikom. Potvrđeno je to Faktoru u Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH.  Kako nam je objasnio dr. Senaid Zajimović, direktor Direkcije, od radova koji se trenutno izvode,  među najznačajnijim su postavljanje rigipsa na plafonima, popločavanje terasa kamenom, izrada i postavljanje unutrašnjih i kancelarijskih vrata, molerski radovi te oni na mašinskim i elektro instalacijama.

- Plan je da sve radovi budu završeni do maja sljedeće godine – kaže Zajimović, podsjećajući da završetak Upravne zgrade Rijaseta finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske, koja je sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH potpisala protokol.

Dokument između dvije vakufske direkcije potpisan je u oktobru 2017. godine, a u aprilu 2018.  potpisan je ugovor između Rijaseta i izvođača radova -  firme ITC iz Zenice, čime su i zvanično započeti radovi.

- Rok za završetak radova je dvije godine. Mi se nadamo da će biti završeni u ovom roku – objašnjava Zajimović.  

Zajimović: Islamska zajednica će konačno dobiti sjedište kakvo i dolikuje jednoj vjerskoj zajednici 

Finansijska kontrukcija, kada su u pitanju građevinsko- zanatski radovi, je zaokružena, a sve radove te vrste finansira Generalna direkcije vakufa Republike Turske.

- Riječ je o cifri od 11 miliona KM, koliko je prema projektu predviđeno da će biti utrošeno u završetak radova na ovom objektu. Važno je napomenuti da su u svrhu što kvalitetnije realizacije ovog projekta, uključeni brojni stručnjaci – kaže Zajimović.

U tom kontekstu, pored stručnog nadzora firme G4 iz Sarajeva, koja je obavezna nadzirati radove,  sve se odvija i pod budnim oom projektanata - prof. Zlatka Ugljena i Huseina Dropića.

- Svim radovima se posvećuje posebna pažnja, jer ovaj objekat će zasigurno doprinijeti kvalitetnijem radu Islamske zajednice te njenih organa i ustanova. Islamska zajednica će konačno dobiti sjedište kakvo i dolikuje jednoj vjerskoj zajednici, a grad Sarajevo prelijepo arhitektonsko rješenje kojim će se moći ponositi u svijetu - podcrtava Zajimović. 

{$galerijaFotografija}

Radovi upravna zgrada rijaseta Islamske zajednice
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.