open-navfaktor-logo
search
Novi Kolektivni ugovor
ŽFBiH očekuju okončanje radničkog neposluha: Povećat će plaće, nema disciplinskih postupaka
Uprava Društva Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine je sa reprezentativnim sindikatima okončala proces Kolektivnog pregovaranja, te je usaglašen prijedlog Kolektivnog ugovora i on je upućen Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija na dalju proceduru.  
17.02.2022. u 16:23
get url
text

Kako kažu iz Željeznica FBiH, po informacijama iz Vlade isti će biti odobren na sljedećoj sjednici Vlade i potpisati se isti dan.

Također, Uprava društva jučer je obavila konsultativne razgovore sa svim sindikatima.

- Dogovoreno je da se pored povećanja primanja usaglašenih prijedlogom Kolektivnog ugovora, primanja uvećaju i dodatno izmjenom Pravilnika o radu Željeznica FBiH, a čime će ukupna primanja na mjesečnom nivou, po svim navedenim osnovama ukupno iznositi cca 100-150 KM u neto iznosu, zavisno od stepena stručne spreme radnika.

VEZANI TEKST - Radnički neposluh uposlenika Željeznica FBiH traje već četiri dana

U okviru Željeznica FBiH djeluje četiri radionice, te svi radnici  u radionicama uredno obavljaju svoje poslove, osim radnika Centralne radionice, koji su nelegalno odbili da rade poslove iz svojih ugovora o radu  pozivajući se na "radnički neposluh", a koji nije u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o štrajku, Pravilnikom o radu Željeznica FBiH i drugim propisima - navodi se u saopćenju Željeznica FBiH.

Kako dodaju, s obzirom da je sa sindikatima postignut dogovor vezan za uvećanje primanja svim radnicima Željeznica FBiH, očekuje se da će se radnici, koji su obustavili rad u Centralnoj radionici početi odmah sa radom, s obzirom na to da su članovi sindikata s kojima je postignut sporazum.

- Željeznice FBiH je osigurale su nesmetano funkcionisanje teretnog saobraćaja, dok je u putničkom saobraćaju došlo do reduciranja određenih puničkih linija.

Također prema radnicima koji su učesnici nelegalne obustave rada nisu pokrenuti nikakvi postupci, ali je Uprava Društva tražila od istih da pod hitno prekinu nelegalnu obustavu jer u protivnom Uprava će postupiti u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o radu i pokrenuti postupke utvrđivanja disciplinske odgovornosti, kako bi se spriječila materijalnu šteta za Društvo, druge radnike i komitente JP ŽFBiH - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.