open-navfaktor-logo
search
Zabrane i privilegije
Žestoke rasprave: U Njemačkoj ko nije vakcinisan neće moći u kino, restoran i avion?
Hoće li nevakcinisanim biti zabranjen ulaz u kino ili restorane? Njemačka raspravlja o mogućim privilegijama i zabranama što otvara niz pitanja.
05.01.2021. u 08:10
get url
text

U njemačkim medijima i u redovima njemačkih političara trenutno je glasna kritika politike mjera suzbijanja pandemije.

- Njemačka je prošlog proljeća bila neka vrsta šampiona u borbi protiv pandemije - kaže političar Zelenih i član zdravstvenog odbora Bundestaga Janosch Dahmen za DW i dodaje da je prednost izgubljena i da zemlja sada zaostaje.

Trenutno se kritika odnosi na nezgrapan početak masovne vakcinacije. U nekim mjestima, kao što je Berlin, ima mnogo manje doza vakcine nego što je obećano.Nije jasno ni kada će svi koji to žele biti vakcinisani. 

Usporedno s tim vodi se rasprava koja, ako to formuliramo pozitivno, seže daleko u budućnost. Kakav će biti odnos prema ljudima koji su vakcinom imunizirani? Hoće li oni živjeti normalnije od onih koji još nisu vakcinisani? Hoće li se društvo podijeliti na dvije klase?

Stalna komisija za vakcinisanje pri njemačkom Ministarstvu zdravstva daje preporuke za vakcinaciju u cijeloj Njemačkoj, koje se prihvataju kao standard. Predsjednik ove komisije Thomas Mertens kaže za DW da bi o privilegijama vakcinisanih osoba trebalo povesti javnu raspravu i dodaje kako lično vjeruje kako bi "privilegije" bile zamislive u privatnim sferama ako je vakcina na raspolaganju svima – na primjer u restoranima, kinima, na koncertima i u avioprometu. On dodaje:

- Privilegije ne bi trebale postojati za područja koja se odnose na temeljna opskrbljivanja, dakle, u bolnicama, vijećnicama i javnom prijevozu.

Dijelovi njemačke Vlade i neki zastupnici Bundestaga su drugačijeg mišljenja. Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer ne želi privilegije za vakcinisane. Neki zastupnici se čak zalažu za zakonsku zabranu. Johannes Fechner, socijaldemokratski pravni stručnjak u Bundestagu, rekao je za dnevni list Welt:

- Zastupnički klub njemačkih socijaldemokrata preispituje zakonske mjere kojima bi se isključilo da privatni sektor nejednako tretira vakcinisane i nevakcinisane osobe.

On priznaje da je i sam neodlučan u odgovoru na to pitanje jer smatra da ne bi trebalo previše toga regulirati, piše DW. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.