VEZANI TEKST - Izetbegović o pregovorima: Izbor člana Predsjedništva BiH i blokada u FBiH moraju se istovremeno rješavati

 

Stranački i nestranački eksperti iz Federacije BiH danas su održali preliminarni sastanak sa izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst na kojem je dogovoreno da do 07. decembra sačine prijedlog izmjena Ustava Federacije kojim bi se otklonile blokade. Tada će se održati novi sastanak u zgradi Delegacije EU-a u BiH. 

Plan Palmera i Eichhorst je da u ovom mjesecu, a prije Božića, riješe pitanje izborne reforme, što prema informacijama Faktora teško da će biti moguće s obzirom na dijametralne stavove bh. političara.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vrši pritisak na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da pristane na njegove diskriminatorne prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH, gdje ne odustaje od etničke odrednice. Ovim bi prijedlogom isključivo kandidat HDZ-a BiH bio biran za člana kolektivnog šefa države, a također ova stranka bi imala punu kontrolu nad Domom naroda FBiH.

Zauzvrat, Čović bi pristao na sve prijedloge kojima bi se otklonile blokade u Federaciji BiH – smanjenje nadležnosti Doma naroda FBiH, izmjene Ustava FBiH u dijelu koji se odnosi na imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH, Vlade FBiH i sudija Ustavnog suda.

VEZANI TEKST - Šta predlaže SDA, a šta HDZ: Izetbegović na tragu EU principa, Čović betonira podjele

 

Jučer se tako na stolu našlo nekoliko prijedloga za izbor članova Predsjedništva BiH, direktni, indirektni u Parlamentarnoj skupštini BiH, do toga da je Palmer u jednom trenutku predložio sistem kao u SAD-u "elektorskog glasanja" i "varijabilnih izbornih jedinica", odnosno "plutajućih", koje bi bile u funkciji samo na dan glasanja.

Međutim, takvo što nije apsolutno prihvatljivo jer se radi o diskriminatornom načinu izbora članova Predsjedništva BiH, a što je u principu, ništa drugo do drugi naziv za Čovićev prijedlog. Takav način glasanja i izbora članova Predsjedništva BiH zasnovan je na etničkom principu.  

Prema informacijama Faktora, Čović svim silama nastoji prikazati sve stranke, vladajuću SDA i opozicije iz Federacije BiH kao bošnjačke, i svesti pregovore o izbornoj reformi na tri konstitutivna naroda, a da pri tome Ostalih nema nigdje. Palmer je potpuno nezainteresiran za izbornu reformu u Federaciji BiH i isključivo ga zanima da se riješi pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, dok Eichhorst blagonaklono gleda na prijedloge predsjednika HDZ-a.

Također, prema onome što su Faktorovi sagovornici, učesnici pregovora, mogli vidjeti jeste da za sada američko-evropski dvojac nema čvrst plan i prijedlog, već se luta između onoga što predlažu bh. stranake, s tim što se najčešće prešutno odobri ono što Čović zagovara.