VEZANI TEKST - Dodikove nebuloze: Bošnjaci žele šerijatsku državu, odgovor je samostalna RS

Upravni odbor Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine izrazio je potpuno protivljenje u odnosu na izjavu Dodika.

- Podsjećamo na to da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda upisana u Ustav BiH, kao i to da su bosanskohercegovački Hrvati dali značajan doprinos u razvoju bosanskohercegovačke državnosti, kulture i politike. Ovomu dodajemo i to da su Hrvati, između ostaloga, izglasali nezavisnost Bosne i Hercegovine 1992. godine, davši time presudan doprinos da BiH bude nezavisna od velikosrpskog projekta koji je, u godinama koje su uslijedile, osvetoljubivo razarao Bosnu i Hercegovinu i njene narode i građane - saopćeno je iz Hrvatskog narodnog vijeća BiH.

Dodali su kako su svjesni također da je dio velikosrpskog projekta Hrvate držati u konstantnoj frustraciji u BiH, stvarajući im uteg da se u vlastitoj zemlji osjećaju ravnopravnima.

- No također poručujemo da u nama neće imati saveznike za bilo kakve igre koje imaju za cilj dokazivanje Bosne i Hercegovine nemogućom. Kao što sa gnušanjem osuđujemo i izražavamo gnjev zbog onih ratnih politika koje su, posebno od 1993. godine, opteretile odnose Hrvata sa drugim narodima, posebice Bošnjacima zbog počinjenih ratnih zločina nad njima, tako sa prijezirom izražavamo distancu od svih onih koji nas uvlače u diiskurs o nacionalnoj manjini - jasno su poručili, te dodali:

- Zato s ponosom, kao Hrvati Bosne i Hercegovine, kao narod ove zemlje, poručujemo Dodiku: Politika koju vodite je prolazna, ali BiH nije. U konačnici pozivamo vajne branitelje hrvatskih nacionalnih interesa u BiH da osude Dodikove izjave i da se jasno i nedvosmisleno ograde od njegovih napada na osnovne postavke Ustava Bosne i Hercegovine.

U Banjoj Luci jučer je održana Međunarodna konferencija "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma" na kojoj je jedan od govornika bio i Dodik. 

- Ako je moguće vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće, mi nećemo živjeti u ovoj zemlji. Imamo pravo na samoopredjeljenje. Јedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna RS, rekao je Dodik i poručio  kako će uvijek biti protiv unitarizacije države.

- Unitarizacija BiH dovodi do raseljavanja Srba s ovih prostora. A znamo da su Hrvati u BiH nacionalna manjina. Znači, razvaljuje se Dejton - rekao je Dodik.