open-navfaktor-logo
search
Burno
Žestoka rasprava u Skupštini KS o šumama: "Nije ti smetalo i nisi me prijavio jer sam bio u SDA"
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić iznio je optužbe na račun načelnika Općine Trnovo Ibru Berila za nelegalnu sječu šuma na prostoru ove općine, nakon čega je uslijedila žestoka rasprava između Mahira Devića i Hameda Aljovića na jednoj strani i Elmedina Konakovića na drugoj strani.
09.05.2022. u 17:56
get url
text

Aljović tvrdi da je neistina da je načelnik Trnova sjekao šume na prostoru ove općine.

- Načelnik niti jednog kubnog metra nije odsjekao. U Trnovu šume sjeku i devastiraju Sarajevo-šume i privatne firme iz Kreševa koje su oni doveli bez ikakvih procedura. Ministre, dođite na prevoj Grebak, tamo je hiljade kubika posječeno. Na izvoru Raketnice sjeku Sarajevo-šume, a ne načelnik Berilo. To niko ne kontroliše i sada dođe ministar i kaže da načelnik Trnova sječe šumu - kazao je Aljović, na šta mu je replicirao zastupnik Elmedin Konaković.

- Znam ja zašto se kolega Aljović obratio, ali neću u to polje. Načelnik Berilo jedan dio svog posla radi vrlo korektno. Ovakav atak na ministra Delića ne dozvoljavam jer je velikim dijelom rekao istinu. Ima dosta istine u ovome što govori Aljović, to su posljedice privatnog gazdovanja Mahira Devića i njegove ekipe iz Ilijaša Sarajevo-šumama dugi niz godina. Ovo što je Delić rekao je tačno. Ko ide na Bjelašnicu, vidi da je to sumnjivo. Gore se krčilo, gradilo, ko god je stigao, pa i načelnik Berilo - rekao je Konaković.

Aljović je replicirao Konakoviću, rekavši mu da je Konaković bio premijer kada je Berilo bio na načelničkoj poziciji.

- Jeste li išta uradili da to spriječite ako je to nezakonito bilo, a imali ste alat. Nisam ja bio premijer, niti ja imam ikakav privatni odnos s Berilom - upitao je Aljović Konakovića, na šta mu je ovaj odgovorio da je neke i spriječio.

- Mahir Dević godinama je iz kuće vodio Sarajevo-šume. Dobro je da se otvori ova tema - kazao je Konaković, na šta mu je Mahir Dević replicirao:

- Pogledajte kakav je taj predsjednik NiP-a, dojučerašnji premijer SDA i zastupnik u Skupštini KS. Lično sam tada kao potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA koji nije bio u Skupštini KS prisustovao pet puta na sastancima gdje je tadašnji premijer Konaković prijetio tadašnjem direktoru Sarajevo-šuma da će ga smijeniti s pozicije direktora ukoliko ne isknjiži 120 duluma šume na Bjelašnici u korist istih ovih privatnika o kojima on danas priča. Ne bih volio da otvaramo sada tu temu zbog vašeg aktuelnog direktora s kojim se znam od prije. U tom preduzeću šest mjeseci nemate goriva, volovi vam umiru od gladi, tamo je sve u raspadu - rekao je Dević, na šta je Konaković odgovorio:

- Kolega Dević iznio niz neistina. Kaže da sam kao premijer tjerao direktora Sarajevo-šuma da nekim privatnicima da zemlju, ali to tada nije smetalo kolegi Deviću jer sam ja tada bio SDA. Nije mu smetalo i nije me prijavio jer sam ja bio SDA - kazao je Konaković, na šta mu je Dević odgovorio da ga jeste prijavio i to jedini u Kantonalnom odboru SDA.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.