open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Žestoka rasprava o kandidatima za ministre i zamjenike: Spominjani divlji fakulteti, Kaligulin konj, upitne sigurnosne provjere
Zastupnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iznijeli su danas niz primjedbi na kandidate za ministre u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i njihove zamjenike, koje je predložila novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.
25.01.2023. u 13:30
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Vijeće ministara na dnevnom redu samo da se otalja, interesi RS-a se ne mijenjaju

Pojedini zastupnici su negodovali jer su biografije kandidata dobili uoči sjednice.

Milan Dunović, zastupnik DF-a, upozorio je da nije urađena provjera kandidata onako kako precizira Zakon o zaštiti tajnih podataka.

- Svaka osoba koja ima pristup tajnom i vrlo tajnom podatku treba doći na sigurnosnu provjeru prije imenovanja. Ni Komisija za izbor Vijeća ministara ni zastupnici nisu dobili podatke da li su predsjedavajuća, dopredsjedavajući (predloženi Zoran Tegeltija i Zukan Helez), i kandidati za ministre sigurnosti (Nenad Nešić) i odbrane (Zukan Helez) prošli tu provjeru. Ukoliko jesu, nemamo informaciju da li su dobili dozvolu za pristup tajnim i vrlo tajnim podacima, a ako nisu dobili dozvolu ili nije urađena provjera, nemamo informaciju zašto nije urađena. Zato ne postoje uvjeti za imenovanje - dodao je Dunović.

Odluka Borjane Krišto

Predložena odluka o imenovanju

Mladen Bosić, zastupnik SDS-a, rekao je da stvari ostaju iste jer su dvije trećine novog Vijeća ministara SNSD i HDZBiH koje su i sada okosnica Vijeća ministara, a da je proteklo Vijeće ministara bilo najgore od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i karakterisala ga je blokada svih procesa, blokada rada na svim nivoima, što je rezultiralo "s bijednih oko 20 zakona usvojenih u Parlamentu BiH".

Kaligula i njegov konj

- Problem budućeg Vijeća ministara se ogleda u njegovom integritetu, kako kolektivnom tako i ličnom pojedinih ministara. Integritet je sistem vrijednosti i principi koji se ogledaju u poštovanju tog sistema vrijednosti, čast, poštenje, obraz, ono što bi trebao biti neki sistem vrijednosti našeg društva, on to sve manje jeste i čini se da sadašnji političari ne pripadaju tom sistemu vrijednosti, pogotovo dio onih koji su preloženi za buduće ministre.

Nažalost, izgleda da su ubijedili naše građane da to i nije nešto što treba poštivati i proizvod toga je da se građani ugledaju na one koji su na vrhu piramide i zato imamo ovakvu situaciju u društvu, ako oni na vrhu piramide kradu, zašto ne bi obični građani, ako su oni u vrhu bahati i primitivni u svom ophođenju, zašto to ne bi bio način ophođenja običnih građana - rekao je Bosić.

Govoreći o strankama koje formiraju vlast na državnom nivou (HDZ, SNSD, "Osmorka", odnosno sada "Šestorka" pa i "Petorka"), Bosić je kazao da ni "pas s maslom ne bi pojeo ono što su pričali jedni protiv drugih i danas čujemo kako hvale na sva usta jedni druge", što je nedostatak integriteta.

VEZANI TEKST - Krišto pročitala kandidate za ministre, njeni zamjenici Tegeltija i Helez, posebno pozdravila uvaženog Čovića

Spomenuo je da među predloženim ima čovjek koji je bio na čelu prethodnog Vijeća ministara (Zoran Tegeltija) koje ima najgori rezultat i koji je bio zadužen za finansije u RS-u u vrijeme kad su propale i opljačkane pare iz tri velike banke, da su neki od kandidata povezani sa kriminalnim strukturama, sa porodičnim nasiljem, sa nasiljem nad ženama.

- Kaligula je konja postavio za senatora da bi ponizio senat. Frapanta je sličnost ponašanja Kaligule s pojedinim današnjim liderima BiH - dodao je Bosić.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA, stava je da će novo Vijeće ministara kakvo je predloženo biti i gore od prethodnog, a to govori i personalni sastav.

- Svi su prošli sigurnosne provjere, ali samo u formalnom smislu, prošli su provjere datih izjava i to je manjkavost naših procedura. Generalno posmatrajući sastav predloženih kandidata, može se uočiti izostanak kompetencija, dobli smo biografije, diplome, koje obiluju na divljim fakultetima od Novog Sada, Pala i ostalih.

Kolika je cijena pozicija

Te opsežne provjere trebale bi da provjere i validnost tih diploma. Zato kažem da su upitne kompenetncije novh minstara. Obećavajuća nova energija koja treba povući BiH ka evropskim integracijama nije vidljiva u snishodljivim kandidatima koji će slušati samo svoje lidere. Očekivano su neki tu da blokiraju razvoj institucija i Bosne i Hercegovine, da prikažu BiH u što je moguće gorem svjetlu.

Da li je to misija novog sastava Vijeća ministara, a neki lideri su to i potvrdili. Parlamentarna većina koju čine SNSD, HDZ i "Osmorka", "Petorka", "Šestorka", nisam siguran više, ali reći ćemo "Trojka", ali posebno vi iz partnerske grupacije "Osmorke", "Petorke" preuzimate povijesnu odgovornost i ulogu da li će se ugledati prosperitet BiH ili će se desiti izdaja BiH - rekao je Mehmedović.

Mehmedović je istakao da je netransparentan politički okvir koji je okupio većinu, te pitao koliku cijenu su spremni platiti za ministarske i ambasadorske pozicije, "a vidim da vas je prvi set ambasadorskih pozicija već posvađao".

VEZANI TEKST - Ogrešević i Efendić: Sporazum je potpisan u velikoj brzini; fokus bio na Fortinom i Konakovićevom pozicioniranju

Rekao je da će pomno pratiti svaki njihov potez i uzbunjivati javnost za svaki pogrešan korak koji naprave.

Pozvao je kolege i kolegice koji su principjelni da ne podrže ovakav saziv Vijeća ministara jer su političke turbulencije tako snažne da će napraviti još veći jaz partnera.

- Ako to potvrdite BiH će postati bipolarna s obzirom da se danas ispunjavaju i ratni ciljevi prije svega Srbije i Hrvatske, koje od BiH očekuju samo jedno tržište za svoje proizvode. Kada smo imali Alijansu za promjene, kada je također SDA isključena iz političkih tokova, čini mi se da danas imamo identičnu situaciju u kojoj se kroz bipolarizaciju BiH oživljavaju politike kojima je presuđeno, koje su trebale biti prošlost i Dejtonskim sporazumom ugašene. Očigledno je da to nije tako i očekujem od sponzora Dejtona da kažu da li je prvobitni Dejton, kojeg restaurira i Eskobar, da li je to povratak na koncept tihe velike Srbije ili tihe velike Hrvatske ili je to koncept za stvaranje BiH kao suštinski nezavisne građane države zasnovane na evropskim principima. Ispunjavaju se samo uslovi Beograda i Zagreba jer ne postoji nijedan uslov uslovno rečeno bosanskih stranaka - dodao je Mehmedović.

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a, prokomentirao je da je na sceni samo podjela fotelja i da ga ne bi čudilo da bude predložen i Zmaj od Šipova, dok je Zlatko Miletić, zastupnik stranke Za nove generacije koja je dio "Šestorke", kazao je da ne vjeruje u izvršene provjere kandidata jer je dio njih po pitanju integriteta vrlo zabrinjavajući, ali i da "imamo kandidata koji koristi Sky aplikaciju".

Miroslav Vujičić, zastupnik SNSD-a, nakon jučerašnjeg sastanka s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, odlučio je podržati predloženi novi saziv Vijeća ministara BiH.

VEZANI TEKST - Iza fingirane pobune protiv Dodika stoji Radmanović: SNSD će podržati Vijeće ministara

- Jesmo li mogli bolje izabrati, vjerujem da su Bošnjaci i Hrvati izabrali najbolje što su imali. Da li smo mi Srbi mogli bolje izabrati, jesmo, nemam sumnje u Tegeltiju, ali lično imam sumnje prema Nenadu Nešiću. Smatram da se neće naći na poziciji za koju je nominovan. Da se glasa pojedinačno, ja ne bi glasao za Nešića. A s obzirom da se glasa u paketu morat ću da podržim Vijeće mnistara – dodao je.

Zlatan Begić, zastupnik DF-a, ukazao na ozbiljan proceduralni propust koji se tiče sigurnosnih provjera i pristupa tajnim podacima.

Pomenuo je i "selektora koji sjedi u Ambasadi SAD-a", aludirajući na ambasafora Michaela Murphyja.

- Tražio je od DF-a da se ovoj skupini stranaka da delegat DF-a u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ja sam bio eksplicitno protiv toga. I to nismo niti ćemo učiniti i više je razloga, prije svega jer ne vjerujemo u tu „Osmorku“, to nisu nikakve nove snage – rekao je između ostalog Begić.

{$galerijaFotografija}

0J4A1020.JPG
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.