open-navfaktor-logo
search
Osudili huliganstvo
Žestoka poruka: Oglasio se i FSBiH nakon divljačkog ponašanje navijača Širokog Brijega
Rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, poručili su iz Saveza
03.10.2019. u 15:17
get url
text

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine osudio je ponašanje navijača NK Široki Brijeg koji su sinoć još jednom ispoljili divljaštvo u susretu osmine finala Kupa BiH protiv Sarajeva (3:2). 

Sa tribina stadiona Pecara "čuo se govor mržnje", a u drugom poluvremenu tvrdim predmetom pogođen je Anel Hebibović, prvotimac Sarajeva. 

- N/FSBiH najoštrije osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala Kupa BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade, te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima.

Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno "oružje" u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije.

Na stadionu Pecara u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu fudbal, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda.

Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni sa huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i fudbala/nogometa u cjelini.

N/FSBiH, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve kako stadioni u BiH ne bi bili mjesto mržnje, već sportskog spektakla i druženja.

N/FSBiH je svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna ni poželjna mjera za iskorjenjavanje huliganizma. Cjelokupna društvena zajednica mora posvetiti mnogo više pažnje radu sa mladima, prevashodno pitanju edukacije i sportske kulture.

Da bi u centru pažnje bili fudbali fudbaleri, moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprečavanju nereda, a N/FSBiH je u tom smislu otvoren za svaku podršku i inicijativu - saopćeno je iz bh. kuće fudbala. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.