open-navfaktor-logo
search
Bajramluk
Zeničkom rudniku deblokiran račun, rudari večeras silaze u jame: Grad Zenica će svakog rudara pomoći sa 100 KM
Proizvodnja u oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, čiji je račun danas deblokiran, bit će obnovljena večeras u trećoj smjeni - najavio je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" ZD RMU Zenica Nedžad Duraković. 
05.04.2023. u 14:55
get url
text

U toku današnje druge smjene, od 15 do 23, kako je dodao Duraković, bit će obavljeni svi potrebni inspekcijski poslovi.

- Mada su naše inspekcije i u periodu dok je na snazi bio radnički neposluh svakodnevno radile svoj posao, budući da se dugo nije radilo, od 24. marta, po zakonu je potrebno sve detaljno provjeriti kako bi sigurnost radnika bila na najvišem nivou. Tako će u jame sići komorati treće smjene - kazao je Duraković.

Račun preduzeća deblokiran je te se očekuje najavljena uplata tranše za isplatu plaće za oko 900 radnika ovog rudnika s računa Elektroprivrede BiH. Vjerovatno već u toku današnjeg dana, rudari bi trebali dobiti februarsku plaću te naknadu za topli obrok za januar.

Račun je deblokiran nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi Grada Zenica, na kojem je gradonačelnik Fuad Kasumović pristao realizirati zaključke Gradskog vijeća te deblokirati račun, a do 10. maja ove godine RMU Zenica treba dostaviti Gradu Zenica tekst sporazuma o otplati oko 3.050.000 KM duga za zatezne kamate.  

Vijećnici parlamentarne većine u Gradskom vijeću Zenica zatražili su danas od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da iz budžeta Grada Zenice izdvoji 100.000 KM pomoći komoratima.

- Traže od mene da pomognem rudare sa 100.000 KM. Grad je stabilan, a rudari su građani ovog grada. Vrlo je bitno i to kako nije izborna godina, pa niko ne može spinovati kako to radim radi izbora. Odmah ću uputiti dopis RMU Zenica da mi dostave žiroračune rudara, a Grad Zenica će svakog rudara pomoći sa 100 KM. Valja istaći da direktori i njihovi najbliži saradnici neće biti na tom spisku jer se oni ne bore za rudare - rekao je Kasumović.

Vijećnik u Gradskom vijeću Denan Pašalić poručio je kako bi ova pomoć za rudare dobro došla posebno ako se uzme u obzir da dolazi Bajram.

 - Tražili smo od gradonačelnika da osigura sredstva u budžetu koja bi bila simbolična, svojevrsni bajramluk za rudare. Gradonačelnik Kasumović nas je ispoštovao i uvažio naš zahtjev, zbog čega smo mu zahvalni. I ovaj put nedvosmisleno je pokazao kako je uz rudare - kazao je Pašalić.

Vijećnik Ekrem Tuka posebno je naglasio kako su prilikom ovog zahtjeva itekako vodili računa o interesu grada i da ne ugroze budžet.

 - Imajući u vidu sve krize i probleme kroz koje su prošli rudari, odlučili smo i tražimo od gradonačelnika izdvajanje 100.000 KM kako bi prevazišli krizu. Svakako, račun im je deblokiran, uskoro će dobiti plaće, ali dobro bi im došao i ovakav vid pomoći - rekao je Tuka, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Grada Zenice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.