open-navfaktor-logo
search
Pomoć privredi
Zeničko-dobojski kanton: Objavljen poziv za dodjelu subvencija plaće za april
Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je javni poziv za dodjelu subvencije plaće za mjesec april privrednim subjektima kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite. Prema riječima ministra Zlatka Jelića, javni poziv ostaje otvoren 25 dana.
13.05.2020. u 15:54
get url
text
Vlada ZDK

- Subjekti kojima je odobrena subvencija za mart nisu dužni ponovo dostavljati traženu dokumentaciju, nego samo zahtjev za dodjelu subvencije. Kriterije nismo mijenjali, a ministarstvo po službenoj dužnosti vrši provjere podataka kod Porezne uprave i Uprave za indirektno oporezivanje, zbog čega odobravanje subvencije ide sporije - kaže ministar Jelić.

Obrada zahtjeva za mart je u toku, a Vlada je danas donijela treću u nizu odluka o odobravanju subvencije dijela martovske plaće u visini polovice minimalne plaće u FBiH za 230 uposlenih u pravnim i fizičkim licima na području ovog kantona, za što je izdvojeno dodatnih 46.690 KM. Nova odluka će biti donesena već na narednoj sjednici, saopćeno je iz Press službe ZDK.

- Vlada svojim aktivnostima i radom potvrđuje da se bori za svakog čovjeka i, posebno želim istaknuti, za svako radno mjesto - rekao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Vlada je u stalnom zasjedanju, a na danas održane dvije sjednice - 55. redovnoj i 22. vanrednoj, posvećenoj pademiji koronavirusa, analizirala je epidemiološku situaciju u ovom kantonu, s težištem na općinu Maglaj gdje je registriran najveći broj oboljelih te donijela više odluka kao odgovor na pandemiju virusa COVID-19.

- Dali smo saglasnost za dodjelu jednog anesteziološkog uređaja Kantonalnoj bolnici, koji smo dobili od Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), zahvaljujući sporazumu o saradnji s ovom međunarodnom organizacijom, a usvojena je i odluka o raspodjeli finansijskih sredstava iz budžeta ZDK zdravstvenim ustanovama, tako da će vrlo brzo biti realizirana isplata sredstava - rekao je Ganić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici dobio je zaduženje da provede obaveznu protivepidemiološku zaštitu na području ZDK u periodu maj - august 2020. godine, navodi se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.