open-navfaktor-logo
search
Radnički neposluh
Zenički rudari traže deblokadu računa Rudnika
Tridesetak rudara pogona "Stara jama" Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica okupilo se danas pred zgradom Gradske uprave Zenica, kako bi razgovarali s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem o deblokadi računa preduzeća - kazao je u izjavi Feni rudar Mehrudin Mahmić.
10.01.2022. u 10:04
get url
text

On je napomenuo kako su, od kraja prošle sedmice, stupili u radnički neposluh, jer im 5.januara nije isplaćena naknada za topli obrok. 

- Svi mi imamo porodice i hranimo ih od toga. Nismo dobili topli obrok, niko nam ništa ne odgovara i došli smo, čekamo gradonačelnika.  Navodno su rekli da je Grad Zenica blokirao račun preduzeća pa da vidimo sa njim. Čovjek je, kako saznajemo, u petak zvao našu direkciju, ali niko nije htio doći - kazao je Mahmić, koji je dodao kako su samovoljno došli na razgovor u GU Zenica.

Dodao je i kako Sindikat preduzeća, koji je najavio održavanje generalnog štrajka, za 15 januar, ne podržava njihovu obustavu rada. 

- Oni su štrajk najavili za 15., ali je taj dan subota pa su pomjerili za 17.januar. Ne znaju ni oni koji je to dan. 

Sindikat neće da čuje za nas, a sve su to članovi Sindikata. Došli smo samovoljno, da s čovjekom razgovaramo mi. Čekamo da dođu, da nas pozovu u salu i da razgovaramo - kaže Mahmić.

Neka se, napominje Mahmić, deblokira račun, a kao će oni rješavati situaciju, to "nas ne zanima". U pogonu "Raspotočje" nije obustavljena proizvodnja, ali Mahmić dodaje kako se ne "ljute na svoje kolege, za koje se također bore" ovim skupom.

Općinski sud Zenica je, po tužbi Grada Zenica, pred Novu godinu ponovo blokirao račun zeničkog rudnika, zbog duga od 2,6 miliona KM, koji je dug za kamatu. Kompletan dug za naknadu za komunalno gradsko zemljište, zenički su rudnici isplatili ranije.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasio je, još 2018. godine, neustavnim Zakon o komunalnom zemljištu Grada Zenica, čime je ukinuta obaveza plaćanja te naknade.

Rudari nisu uspjeli održati sastanak sa gradonačelnikom Kasumovićem, ali su nakon razgovora sa Kenanom Uzunovićem, vijećnikom zeničke Inicijative - Fuad Kasumović, koji im je obećao da će u toku dana pokušati da sa gradskim pravobranilaštvom, dogovoriti način privremene deblokade računa, kako bi im mogao biti isplaćen novac.

Rudari su se nakon toga vratili u prostorije rudnika gdje će, kako su kazali, pokušati problem rješavati sa svojim menadžmentom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.