open-navfaktor-logo
search
Obustava od petka
Zenički rudari još nisu obnovili proizvodnju, čekaju deblokadu računa i isplatu plaće
Proizvodnja u oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koja je obustavljena u petak zbog nesilaska rudara druge smjene u jame, još uvijek nije uspostavljena, a rudari su odlučni da će istrajati u radničkom neposluhu sve dok im se ne isplati plaća za prošli mjesec te naknada za topli obrok za januar - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.
26.03.2023. u 11:58
get url
text

- Ništa se nije promijenilo od petka, odnosno od kako su rudari odbili sići u jame. Samo nas je jučer zvao naš director, koji je kazao da ne vidi razlog obustave rada, ali nam nije mogao obećati da ćemo novac dobiti ni u ponedjeljak. Radnici dođu pred početak njihove smjene, izvrši se prozivka zbog evidencije te se vrate kući - kaže Avdić, koji dodaje da ne mogu utjecati na odluku radnika da bez plaće započnu rad.

Ostaje zasad odluka Sindikata i radnika da će u utorak, 28. marta u 10 sati istovremeno protestirati pred Gradskom upravom Grada Zenica i zgradom uprave preduzeća. Na protestima bi im se mogle pridružiti i kolege iz drugih rudnika iz koncerna Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

Menadžment preduzeća nije u mogućnosti ispuniti obaveze iz kolektivnog ugovora zbog činjenice da im je Gradska uprava Grada Zenica prije 10-ak dana ponovo blokirala račun zbog duga od oko 3.000.000 KM po osnovu zateznih kamata za naknadu za komunalno-građevinsko zemljište, a koju je kao obavezu još 2018. godine Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo te proglasio neustavnom.

Glavnica duga u potpunosti je isplaćena prije nešto više od dvije godine, ali zbog neisplaćenih zateznih kamata, koje su dosegle iznos od oko tri miliona KM, Grad Zenica ih periodično blokira. Zadnja blokada bila je krajem novembra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.