open-navfaktor-logo
search
Prilika za mlade
Zenička razvojna agencija ZEDA širi biznis inkubator za dodatnih 35 startup preduzeća
Ono što je jako bitno istaknuti kao pozitivan primjer, a po čemu smo sigurno jedni od rijetkih, ako ne i jedinstveni na području Bosne i Hercegovine, to je naše iskustvo i naš rad na upravljanju poduzetničkim inkubatorom ili biznis inkubatorom, kazao je direktor Zeničke razvojne agencije (ZEDA) Senad Pašalić.
31.10.2022. u 10:22
get url
text
ZEDA

Poduzetnički inkubator, napominje, u vlasništvu je Grada Zenica, ali njime od 2007. godine, kao i Poslovnom zonom Zenica 1, od 2017. godine upravlja ZEDA, koja je formirana 2003. godine. Zvanično je, napominje, počela raditi u maju 2004. godine i sa "idejom da bude spona privrede, Grada Zenica i privatnih poduzetnika sa gradskom upravom".

- U ovom trenutku, imamo 44 startup preduzeća, firme, privredna društva u našim prostorima, u kojima je uposleno oko 180 radnika. Generalno, inkubator je podijeljen na dva dijela. Jedan je namijenjen za proizvodne djelatnosti, u kojem imamo na raspolaganju 24 proizvodna prostora, a drugi je u zgradi u kojoj je smještena ZEDA, u kojem imamo 21 kancelarijski prostor. Mi to volimo reći za onu drugačiju vrstu firmi, firmi koje pružaju određene usluge. Tu ima preduzeća koje su iz IT sektora, koja pružaju konsultanske, knjigovodstvene usluge - ističe Pašalić za Fenu.

Maksimalan period trajanja inkubacije je pet godina, a to je jedna vrsta subvencije koju Grad Zenica daje budućim poduzetnicima, odnosno onim ljudima koji tek startaju s vlastitim biznisima.

- Cijena smještaja u prostorima inkubatora daleko je ispod tržišne cijene. Kod nas je cijena u prvoj godini po kvadratnom metru 1 KM, a, onda, svake godine postepeno raste po 0,5 KM te je još ispod tržišne cijene. Ima specifičnih situacija kada, uz određene saglasnosti, a u skladu sa našim procedurama i aktima, iz objektivnih razloga, dozvolimo firmama da ostanu, maksimalno, još godinu dana u inkubatoru. Inkubator u punom smislu ispunjava svoju funkciju, a do sada je, od 2007. godine, kroz ove prostore prošlo oko 200 privrednih subjekata. Prema našim saznanjima, unazad sedam godina, koliko smo intenzivno pratili i analizirali, opstojnost firmi nakon izlaska iz inkubatora je oko 95 posto - podvlači Pašalić.

U ovom se momentu realiziraju dva značajna projekta u PZZ1. Prvi je izgradnja saobraćajnice 8, koja će povezati PZZ1 sa bivšom komunikacijom od nekadašnje kapije 3 Željezare Zenica, tako da će se omogućiti firmama, koje su na tom dijelu, da imaju pristup saobraćajnici te svim energentima i komunalnim priključcima duž te saobraćajnice.

Ovi će projekti, dodaje Pašalić, dovesti Grad Zenicu u položaj da će možda postati jedina lokalna zajednica koja će u ponudi imati na raspolaganju 80 poslovnih prostora za startup preduzeća. Prosječna kvadratura tih prostorija su 25-30 kvadratnih metara, što je dovoljno za početne faze biznisa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.