open-navfaktor-logo
search
Uzrok hrana i voda
Zenička hitna pomoć dnevno tretira 70-ak pacijenata sa stomačnim tegobama
Služba hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Zenica unazad mjesec dana dnevno tretira i oko 70 pacijenata sa stomačnim tegobama - potvrdio je Feni Ahmed Avad, ljekar zeničke SHMP-a.
26.07.2021. u 13:16
get url
text

Napominje kako su u zadnje vrijeme "primijetili veliki broj pacijenata koji se javljaju zbog stomačnih tegoba".

- Možemo reći da se radi o nekoj vrsti epidemije uzrokovanom stomačnim virusom. Simptomi koji se javljaju su povraćanje i proliv, a najviše se javljau kod djece uzrasta između dvije i 10 godina - ističe Avad.

On smatra kako su uzroci tih problema voda ili hrana, odnosno neadekvatno čuvanje hrane na visokim temperaturama, a kakve zadnjih dana vladaju i u tom gradu. Zato bi, kaže, mliječne proizvode, jaja, ribu... isključivo trebalo čuvati u frižiderima te na temperaturama između 0 i četiri stepena Celzijusa.

- Već unazad mjesec dana primjetili smo da se pacijenti javljaju sa simptomima dijareje i povraćanja, a trenutno nam se dnevno javlja 70-ak pacijenata sa takvim simptomima. Nadam se da će u narednom periodu građani malo više voditi računa te na propisan način čuvati hranu, a kako ne bi došlo do povećanja broja zaraženih - upozorava Avad.

Toliki priliv pacijenata samo zbog stomačnih problema, podvlači, prouzrokuje im velike gužve, jer im se takvi pacijenti javljaju, uglavnom, u noćnim satima.

Većinu pacijenata, napominje, tretiraju infuzionom terapijom, injekcijama ili eventualno tabletama te ih upute da se jave u svoje ambulante porodične medicine kako bi uradili kontrolni pregled i nalaze. Za sada, kaže, u svojoj smjeni nije imao težih slučajeva sa stomačnom-virusnom infekcijom, zbog čega bi takvog pacijenta morao uputiti na bolnički tretman.

Pomoćnik Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Kasim Spahić potvrdio je kako Odjel za infektivne i zarazne bolesti KBZ-a nema povećan priliv takvih pacijenata.

- Na tretmanu imamo nekoliko pacijenata sa stomačnim tegobama, ali situacija je uobičajena za ovaj period godine. Ne dešava se ništa posebno i neuobičajeno - kaže Spahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.