open-navfaktor-logo
search
Dogovor
"Zenicatrans" za sada zadržava licencu, Grad Zenica mora preuzeti porezni dug
Takav je dogovor postignut na sastanku svih zainteresiranih strana
01.11.2019. u 13:23
get url
text

 JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" neće ponovo izgubiti licence za obavljanje djelatnosti, ali su Grad Zenica i to preduzeće dobili rok da do kraja tekuće godine riješe problem plaćanja starog duga prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je nakon današnjeg sastanka resorni ministar saobraćaja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak.

Takav je dogovor postignut na sastanku svih zainteresiranih strana u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu ZDK, koji će tom preduzeću omogućiti da izbjegne stečaj te da sudjeluje na svim javnim pozivima za prijevoz đaka i radnika.

- Dao sam jasne zadatke da Gradsko vijeće i Gradska uprava Zenice, ako žele da spase "Zenicatrans", organiziraju usvajanje rebalansa budžeta, da bi pomogli tom preduzeću. Nije moja nadležnost, ja ne mogu da ulazim u Gradsku upravu, da mijenjam budžet Zenice - kazao je ministar Isak, koji je napomenuo kako su njegov interes građani, kojima treba javni prijevoz, ali i očuvanje radnih mjesta zaposlenika tog preduzeća.

Isak je istakao kako se Porezna uprava ZDK složila s takvim prijedlogom, ali da su sada na potezu GV i GU Zenice, da usvoje rebalans budžeta za 2019. godinu te preuzmu plaćanje poreznog duga, odnosno da ispoštuju preuzete obaveze i sačuvaju to preduzeće i javnu komunalnu djelatnost.

Direktor tog preduzeća Darmin Terzić izrazio je zadovoljstvo što su svi akteri sastanka iskazali spremnost da pomognu iznalaženju rješenja za dugogodišnji problem, koji opterećuje njihov rad.

- Prema najavama, vjerovatno ćemo do kraja novembra imati pripremljen nacrt reabalansa budžeta Grada, iz kojeg bismo riješili dio obaveza prema Poreznoj upravi. Naredne bismo godine, onda, rješavali glavni dug. Time više ne bismo imali poteškoća za dobijanje licence - kazao je Terzić, koji je istakao kako su svi svjesni kakve bi posljedice te probleme građanima izazvalo gašenje tog preduzeća.

Terzić je napomenuo kako je stari dug preduzeća za porez 3.690.000 KM bez kamata, dok su nove, tekuće porezne obaveze 266.000 KM.

Sav novac, koji za sanaciju stanja u tom preuzeću bude uvršten u rebalans budžeta Zenice za 2019. godinu, Terzić najavljuje kako će odmah biti proslijeđen Poreznoj upravi FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.