Svjedokinja Mujesira Vejspahić se, u izjavi datoj Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u februaru 2008., prisjetila ljeta 1992. godine, kada se, kako je rekla, sa ženama krila u rogatičkom selu Kozadre.

Tih dana, kako je kazala, selo je bilo opkoljeno i na izlasku iz kuće vidjela je nepoznate vojnike, koji su ih sproveli na obližnju livadu. Dodala je da su muškarci bili vezani žicom, a da je S-1 uspjela nagovoriti vojnika da odvežu njenog sina.

- Jedan vojnik iz Zenice nam je zabranio da uzmemo stvari. Rekao je da nam neće ništa trebati i da će nas ubiti, jer su njegovi u Zenici ubijeni... Neređeno nam je da krenemo niz put. Čula sam glasove vojnika, dozivajući su govorili da se oslobodi sprat kuće, riječima: "Evo bula da proberemo" - ispričala je svjedokinja.

Kazala je da su stigli u neko selo, gdje su smješteni u prizemlje kuće. U jednoj prostoriji su, kako je rekla, bile smještene mlađe žene s djecom, dok su u drugoj bile one starije. Tokom noći, posvjedočila je, njoj nepoznat vojnik došao je i odveo S-2, a kada se vratila, isti vojnik je kazao da izađe S-1.

- Sjećam se da je S-1, kad se vratila, spustila glavu, ali nisam vidjela je li plakala - dodala je ona.

Nenad Perović je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u noći između 2. i 3. augusta 1992. pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2 u selu Dobrašina, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Na ovom ročištu saslušan je Goran Jovičić, koji je naveo da je 2. augusta 1992. godine s terena došao kod roditelja u selo Dobrašina kod Rogatice. Dan kasnije, prema njegovom sjećanju, otišao je do svog imanja, koje je nekoliko metara udaljeno od kuće Bege Grabovice.

- Primijetio sam dvije-tri žene. Behiju Pašić sam prepoznao. Bilo je još žena okolo kuće, izlaze. Obučene normalno, u civilnoj odjeći. Pričao sam s Behijom. Pita me da joj pomognem, rekao sam da mogu jedino da im hranu donesem - izjavio je on.

Dodao je da ne zna ko je žene doveo u tu kuću, ali da su na tom području bili pripadnici VRS-a iz te mjesne zajednice.

Istakao je da je optuženog Perovića upoznao tokom rata, nakon što je došao iz Zenice.

Suđenje se nastavlja 12. oktobra.