open-navfaktor-logo
search
Godišnjice
Zeničani odali počast borcima Željezarskog bataljona i 303. viteške brigade ARBiH
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred Spomen-obilježja poginulim borcima Željezare Zenica, obilježena je 29. godišnjica formiranja Željezarskog bataljona i Prve zeničke brigade, kasnije 303. viteške brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.
18.05.2021. u 14:20
get url
text

Kako je istakao predsjednik Jedinstvene organizacije Unija veterana Grada Zenica Tahir Šabić, negdje oko 7.000 radnika radnika Željezare prošlo je kroz razne jedinice na nivou Zeničko-dobojskog kantona i druge jedinice.

- Nažalost, ukupno 396 radnika Željezare izgubilo je život za ovu BiH, a imali smo i 1.102 ranjena borca, od čega su 672  trajni invalidi. Mislim da, samo ove brojke, dovoljno govore šta su ti ljudi uradili i koliko su doprinjeli da imamo današnju slobodu, nezavisnu BiH i da nihovi životi nisu bili uzaludni - poručio je Šabić.

Prva zenička brigade, a kasnije 303. viteška brigade Trećeg korpusa ARBiH, podsjetio je jedan od njenih šest komandanata, Muhamed Begagić, bila je i prva manevarska jedinica Teritorijalne odbrane BiH, a prve ratne zadatke imala je 4. i 5. juna 1992. godine na području Zenice.

- Počev od 15. juna, brigada je krenula i ratovala izvan Zenice, na ratištima širom BiH: Visoko, Breza, Ilijaš, Vareš, Igman, Trnovo, Jajce, Turbe, Tešanj, Gornji Vakuf, Maglaj, Zavidovići, Busovača, Vitez, Žepče, Vozuća, Šerići, Teslić, Sanski Most…

Na svim prostorima BiH gdje je brigada ratovala ulijevala je i poticala patriotizam, jačala borbeni moral i stvarala sigurnost kod drugih naših jedinica i kod lokalnog stanovništva - kazao je Begagić.

Brigada je, napomenuo je, već 15. aprila 1993. godine dobila naziv Slavna i kolektivno ratno priznanje "Zlatni ljiljan", koje je dobila još samo jedna brigade ARBiH - 17. krajiška brigada, koja je, do formiranja Petog korpusa, također bila u sastavu Trećeg korpusa, sa sjedištem u Zenici. Predsjedništvo Republike BiH 24. novembra 1994. godine 303. brigadi je dodijelilo i počasni naziv Viteška.

Kroz brigade je u različitim periodima prošlo oko 8.000 boraca, od kojih su 1.163 ranjena, a njih 389 ima status ratnih vojnih invalida.

- Posebnu zahvalnost dugujemo našim šehidima i pogunulim borcima, 219 naših saboraca dalo je život u odbrani slobode i nezavisnosti naše domovine BiH. Brigada je iznjedrila 23 "Zlatna ljiljana".

Grad Zenica nije zaboravio svoje heroje pa je brigadi, nakon rata, dodijeljeno prestižno priznanje Plaketa Grada Zenica i Grb Grada Zenica, a značajno je da i jedna gradska ulica nosi naziv po Prvoj zeničkoj brigadi - kazao je Begagić.

On je podsjetio dao je poginuo i jedan komandant brigade, Rešad Čalkić, ali je podvukao i kako niko od komandnog kadra te brigade nije dobio najveće ratno priznanje "Zlatni ljiljan", nego samo borci te jedinice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.