Prilikom redovnog obilaska trase gasovoda na području Općine Zenica uočeno je da je na lokalitetu Kanal, Zenica - prijelaz preko rijeke Bosne prema Arcelor Mittalu otuđen dio mosta u dužini od cca 30 metara.

Za ovaj most je bio ovješen magistralni gasovod u proteklih 40 godina od same izgradnje gasovoda, i njime se snabdijeva Arcelor Mittal i ostali potrošači u industrijskoj zoni Zenica.

NN osobe su u proteklim danima izrezali željeznu konstrukciju mosta i time doveli u opasnost ljude i materijalna sredstva, jer na pojedinim dijelovima magistralni gasovod nije više ovješen o most, te se time može ugroziti sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom, saopćili su iz BH-Gasa.

Pored ugrožavanja sigurnosti snabdijevanja, postoji osnovana sumnja da je izvršeno i krivično djelo teške krađe, jer most se vodi u poslovnim knjigama BH-Gasa i u njegovu rekonstrukciju BH-Gas je nakon rata ulagao značajna materijalna sredstva.

-BH-Gas će danas svim nadležnim organima prijaviti ove radnje i smatramo da smo u obavezi da obavjestimo i javnost, kako bi do izlaska nadležnih prijavili bilo kakva kretanja ili radove oko mosta. Na kraju, ostajemo začuđeni da u 21. vijeku NN osobe mogu odnijeti cca 30 metara mosta, jer sve ovo izvoditi uz cijev transportnog gasovoda koja je pritiskom od 25 bara je najblaže rečeno nemarno, neodgovorno i protupravno. BH-Gas ovim obavještenjem za javnost želi da animira i sve pojedince koje bilo šta znaju o rezanju i odnošenju mosta da isto prijave BH-Gasu na br. tel. 033 724 220 - saopćeno je iz BH-Gasa.