Odata počast

Ženeva: Komemoracija za žrtve terorističkog napada na Novom Zelandu

Objavljeno: 19.03.2019. u 22:49

Okupljeni su žrtavama terorističkog napada na Novom Zelandu odali počast tako što su na trg postavili 50 sedžada (prostirka koju muslimani koriste prilikom molitve) i na svakoj od njih po jedan karanfil

FOTO: Anadolija

U Ženevi je danas održan skup solidarnosti i komemoracija za žrtve terorističkog napada na dvije džamije u gradu Christchurch na Novom Zelandu.

Komemoraciji, održanoj na trgu ispred Ureda Ujedinjenih naroda, prisustvovali su predstavnici blizu 20 nevladinih organizacija, zastupnici iz Ženeve i veliki broj građana.

Okupljeni su žrtavama terorističkog napada na Novom Zelandu odali počast tako što su na trg postavili 50 sedžada (prostirka koju muslimani koriste prilikom molitve) i na svakoj od njih po jedan karanfil.

Direktor Islamskog centra u Ženevi Hani Ramazan u obraćanju je kazao da su islamofobične izjave političara na Zapadu kao i medija imali značajnu ulogu u terorističkom napadu na Novom Zelandu.

                                                                                                                                                                                                   FOTO: Anadolija

Predsjednik Međunarodne alijanse za ljudska prava i razvoj Ender Demirtas je istakao da postoji dvostruki standard prema ovom terorističkom napadu.

- Zašto ovaj put šute oni koji su reagovali na terorističke napade na Charlie Hebdo u Francuskoj i kasnije u Parizu? Gdje ste sada? Dosta je više sa dvostrukim aršinima - rekao je Demirtas.

Generalni sekretar Međunarodnog vijeća za pravdu, jednakost i mir (COJEP) Celil Yilmaz je kazao da je jedan od najvažnijih razloga koji su doveli do terorističkog napada na Novom Zelandu i islamofobične izjave koje se stalno koriste kao političko sredstvo u mnogim europskim zemljama.

- Osim toga, islamofobične vijesti u zapadnim medijima, u kojima se konstantno napadaju muslimani, trasirale su put za ovakve terorističke napade - rekao je Yilmaz.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije