open-navfaktor-logo
search
Prozvale Vučića
"Žene u crnom" u Srebrenici: Naša odgovornost je ogromna, u Srbiji se organizovano negira genocid
Članice nevladine organizacije "Žene u crnom" iz Beograda prisustvovale su danas obilježavanju 27. godišnjice genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine.
11.07.2022. u 14:14
get url
text

- Poruka je prvenstveno upućena žrtvama genocida. Naša odgovornost je ogromna budući da dolazimo iz države gdje se organizovano, na državnom nivou, negira genocid. Ne samo što se negira, nego se slave ratni zločinci i za to je najodgovorniji Aleksandar Vučić koji do sada, apsolutno nikada nije čak ni izgovorio riječ genocid - kazala je Staša Zajović iz organizacije "Žene u crnom".

Zajović je dodala da "Žene u crnom" svake godine prisustvuju obilježavanju godišnjice genocida.

- To je u skladu s našom politikom odgovornosti, jer znamo ko je odgovoran za genocid u Srebrenici - to je država iz koje dolazimo. Nama je neprijatno jer najveći državni vrh i dalje negira genocid u Srebrenici. Čitava Srbija je ofarbana i zalijepljena zidnim portretima ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Mi koji zahtijevamo da se ti portreti uklone oni nas žele da uklone - rekla je Zajović.

Naglasila je da su sinoć u centru Beograda održali komemoraciju u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

- Moram da kažem da smo zadovoljni što nisu došle huliganske bande. Mi znamo da oni dolaze od strane režima – istakla je Zajović.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari klanjana je dženaza-namaz za 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.