open-navfaktor-logo
search
Beograd
Žene u crnom ponovo napadnute, tvrde da napad legitimišu državne institucije na čelu sa Vučićem
Dan nakon obilježavanja 27. godišnjice Srebreničkog genocida, žene u crnom iz Beograda, koje su i ove godine odale počast žrtvama u Potočarima, ponovo su napadnute u svojoj domovini. 
12.07.2022. u 19:08
get url
text

O napadu su se oglasile na njihovoj Facebook stranici ističući da je "nepoznati muškarac, predstavljajući se kao poštar, danas ušao u zgradu u kojoj se nalaze Udruženje, i bacio kutiju crvene farbe na ulazna vrata prostorija, a prosuo ju je po vratima i po stepeništu".

- Ovaj napad se desio samo dan nakon obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici i brojnih aktivnosti, koje su Žene u crnom organizovale 10. i 11. jula 2022. godine.
Od oktobra 2021, ovo je treći napad na prostorije Žena u crnom, a bilo je i više napada na aktivistkinje i aktiviste Žena u crnom. Do sada ni jedan od ovih slučajeva, kao ni brojni napadi iz prošlosti nisu procesuirani. Kontekst u kome se napad desio jeste klima nekažnjivosti koju širi i održava vladajući režim u Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kako na nivou države, tako i
na nivou društva.

Smatramo da iza ovog napada koji je izveo nepoznati počinilac legitimišu državne institucije koje dozvoljavaju i doziraju nasilje nad svima onima na koje gledaju kao na političke neistomišljenike. Ukoliko nadležne institucije i ovog puta ne učine ništa kako bi se napadač identifikovao, a potom i procesuirao svojim nečinjenjem će još jednom pokazati da zatvaraju oči na nasilje kome su Žene u crnom izložene po ko zna koji put, ali i ohrabruju i podstiču nove napade. Žene u crnom će uprkos svim otvorenim prijetnjama i napadima i dalje zahtjevati pravdu za žrtve i kaznu za počinioce genocida u Srebrenici i za sve druge zločine počinjene u naše ime - istakle su žene u crnom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.