open-navfaktor-logo
search
Doživotna za Mladića
Žene Srebrenice izricanje presude pratile u Tuzli: Da ima ljudskosti, priznao bi i pokajao se
U prostorijama Udruženja "Žene Srebrenice" u Tuzli, tri žene čiji su članovi porodica ubijeni u genocidu, s velikom pažnjom pratile su svaku riječ presude zločincu Ratku Mladiću.
08.06.2021. u 17:55
get url
text
Praćenje presude Mladiću u Tuzli
Praćenje presude Mladiću u Tuzli

Zločinac će ostatak života provesti iz rešetaka, ali to neće donijeti olakšanje onima koji su ostali bez djece, muževa, očeva, najbližih rođaka, jer njih nikakva presuda ne može vratiti.

- Očekivala sam ovakvu presudu, jer i treba ovako da bude. Pošto nema smrtne kazne, možda je ovo i bolje. Neka se pati i živi još 20 godina - kaže Vasvija Kadić iz Srebrenice, kojoj su pripadnici Vojske i MUP-a RS ubili oca, tri brata, među kojima je bio i njen brat blizanac te više od 30 članova familije.

Ona dodaje da bi Mladić, da ima ljudskosti u sebi, priznao i pokajao se za ono što je uradio.

- Ljudski je da se izvini i da prizna da su on i Karadžić najviše krivi. Nama ova presuda znači, jer kad-tad će pravda pobijediti. Najbolje bi bilo da se ovo nije desilo. Dugo čekamo, mnoge majke nisu doživjele da ukopaju svoju djecu, muževe, ko zna hoće li one koje su žive to dočekati - kaže Vasvija Kadić i apelira na sve koji imaju informacije o masovnim grobnica da kažu ono što znaju, jer je previše vremena prošlo, a veliki broj nestalih još nije ukopan.

Naza Hasanović iz Bratunca, provela je u "zaštićenoj zoni Srebrenica" više od tri godine i iz nje je izašla nakon ulaska snaga predvođenih zločincem Mladićem.

- Nama niko ne može vratiti ni muževe, ni braću, našoj djeci roditelje. Teško je... Čovjek treba da se pokaje, ali ne mislim da je on za to sposoban - kaže Naza Hasanović, kojoj su u genocidu ubijeni muž i braća.

Ona kaže da ne želi osvetu.

- Mi smo zadovoljne, ali naše mrtve niko ne može vratiti. Naš bol će trajati dok smo žive - ističe Naza.

 

mladic-presuda (1).jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.