open-navfaktor-logo
search
Mirni protest u Tuzli
Žene Srebrenice, građani Tuzle i učenici nastavlju tradiciju koju je pokrenula rahmetli Hajra Ćatić
Dok je u Srebrenici trajala komemoracija Hajri Ćati, na Trgu slobode u Tuzli, članice Udruženja "Žene Srebrenice", građani Tuzle i djeca iz tuzlanskih srednjih škola nastavili su tradiciju podsjećanja na ubijene u genocidu.
11.11.2021. u 14:29
get url
text
Mirni protest u Tuzli
Mirni protest u Tuzli

Kao i svakog 11. u mjesecu, okupljeni u Tuzli nosili su jastučnice s izvezenim imenima ubijenih i njihove fotografije, među kojima je više od hiljadu onih koji još nisu pronađeni.

- Bila kiša, snijeg ili sunce, ništa nas nije ometalo. Našu dragu Hajru danas ukopavaju u Srebrenici, a bila nam je svima podrška i nikada nije odustajala. Išli smo joj u posjetu 12. oktobra i nije izgledala dobro. Zvala sam je u ponedjeljak samo da joj čujem glas, malo smo pričale i rekla je da ide na pretrage. Utorak sam joj poslala poruku, nije odgovorila i popodne sam čula da je preselila na ahiret - priča Habiba Mašić, članica Udruženja "Žene Srebrenice".

Upravo je udruženje na čijem je čelu bila Hajra Ćatić pokrenulo tradiciju mirnih protesta u Tuzli, koja traje i danas.

- Hajra je među prvima počela tragati, ali sudbina je htjela da svoje dijete ne pronađe prije nego što ode na drugi svijet. Uvijek je svima govorila, ko god je pronašao i jednu kost svog najmilijeg, da je ukopa, da se zna za mezar i da se obilježi. Ona je naša heroina i bit će dok smo žive - kaže Habiba Mašić.

Ona je poručila da će porodice nastaviti da tragaju, da mole da se pronađu grobnice te da im mnogo znači podrška dobrih ljudi.

Podršku porodicama koje tragaju za nestalim danas su pružili građani Tuzle, učenici Behram-begove medrese i Medicinske škole iz Tuzle.

- Trudimo se da kroz obrazovni sistem i posjete djeci prenesemo šta se dogodilo u Podrinju, da jasno kažemo da je to bio genocid koji se nikada ne smije zaboraviti. To je najmanje što možemo učiniti - kaže profesorica Medicinske škole u Tuzli Lejla Kusturica Divjak.

Na mirnom protestu u Tuzli danas je bio imam Čaršijske džamije Sifet ef. Suljić, kao predstavnik Medžlisa islamske zajednice Tuzla.

- Želimo da podržimo majke Srebrenice, to je naša dužnost i tu ćemo uvijek biti. Ustrajat ćemo na tom putu, da za svaki odlazak nekoga iz ove grupe, dođe puno novih - rekao je ef. Suljić.

{$galerijaFotografija}

 

lejla-kusturica-divjak.JPG
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.