open-navfaktor-logo
search
Skriveni cilj HDZ-a
Žene SDA: Osuđujemo politički instrumentaliziranu istragu protiv premijera Novalića
Žene SDA osuđuju politički instrumentaliziranu istragu usmjerenu protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, čiji je jedini cilj preuzimanje Federalne vlade od strane HDZ.
30.05.2020. u 20:47
get url
text

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti. 

- SDA je od početka pozivala pravosuđe da provede istragu, ali očigledno to nikada nije bio pravi cilj Tužilaštva kojim komanduje Gordana Tadić. Niži tužioci koji vode ovaj postupak njene su marionete i sredstvo u ostvarenju političkih ciljeva HDZ-a. Podsjećamo da je ministrica finansija Jelka Miličević, nakon što je javno rekla da je nabavka respiratora nezakonita, uime Ministarstva finansija odobrila isplatu 10,5 miliona iz Budžeta FBiH za tu nabavku. 

Federalna uprava CZ jeste birala dobavljača i neka se za to utvrdi odgovornost, ali novac nikad nije bio na računu CZ. Jelka Miličević je platila respiratore direktno sa Jedinstvenog računa Trezora kod UNION BANKE Sarajevo koji kontroliše Ministarstvo finansija. 

O tome postoji jasna dokumentacija, koju Gordana Tadić očigledno ne želi da vidi. Činjenica da Tužilaštvo među osumnjičene nije uvrstila Jelku Miličević, već samo Fadila Novalića, koji za razliku od nje nije ništa potpisao u vezi s ovom nabavkom, pokazuje da su pravi ciljevi ove istrage politički. Cilj nije utvrditi činjenice, jer Fadil Novalić će na kraju sugurno dokazati svoju nedužnost, ali nakon godinu-dvije postupka to nikome više neće biti ni važno. Jednako kao što su svi generali Armije RBiH protiv kojih je Tužilaštvo Gordane Tadić proizvodilo montirane optužnice na kraju dokazali da nisu krivi, ali su gubili ugled i zdravlje po sudnicama - stoji u saopćenju Žena SDA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.