open-navfaktor-logo
search
Razlike među spolovima
Žene bolje raspoznaju boje, ali zato muškarci duže izgledaju mladi
Muškarci imaju više mišićnog tkiva, što znači da učinkovitije sagorijevaju kalorije, pa se debljaju manje od žena
02.01.2020. u 09:48
get url
text

Nova provedena studija pokazala je da su žene bolje u multitaskingu, a muškarci se bolje koncentriraju na pojedinačne kompleksne zadatke.

No, to nisu jedine razlike među spolovima.

Nije nepoznanica da muškarci imaju snažnije kosti. Vanjski sloj kosti im je deblji, pa ih manje lome pri padovima, za razliku od žena. Poslije menopauze ženske kosti, zbog smanjenoga estrogena, postaju još tanje.

Međutim, žene su zato rastezljivije. Imaju slabije ligamente od muškaraca, no zbog toga su pokretljivije, što im olakšava, primjera radi, izvođenje špage.

To može predstavljati i nedostatak, jer znači da su izloženije većem riziku od povrede zglobova.

Također, mlađe žene vjerovatnije će imati slabija koljena od muškaraca jer je tkivo u koljenu elastičnije, a tek postane čvršće u 40 –tim godinama života, ali ne zna se zašto. Postoje razlike i kada je riječ o debljanju.

Muškarci imaju više mišićnog tkiva, što znači da učinkovitije sagorijevaju kalorije, pa se debljaju manje od žena. No, zato se jači spol više deblja na trbuhu, a žene masnog tkiva više imaju na bokovima i bedrima.

Iako se "pivski trbuh" kod muškaraca povezuje sa povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i povišenoga holesterola, masno tkivo na bokovima i bedrima nema takav učinak - čak može štititi od srčanih bolesti.

A dobro je znati i da bi, kada bi, primjera radi, žena i muškarac upali u Sjeverno more, žena imala veću šansu za preživljavanje upravo zbog toga masnog tkiva jer štiti od hladnoće.

Kada je riječ o srcu, ženska izazivaju više nevolja. Srce kod žena je dvije trećine veličine muškog te rjeđe udara - oko 72 otkucaja u minuti umjesto 80.

Žene koje boluju od aritmije tako imaju veći rizik od srčanog udara od muškaraca.

To se događa vjerovatno zato što su žene sklonije povišenom krvnom pritisku poslije menopauze, a visoki krvni pritisak predstavlja rizik za srčani udar.

I arterije kod žena mogu biti manje od muških, što može biti opasno kako stare. Ako uz to puše, arterije se mogu začepiti.

Muškarci imaju više mišićne mase koja zahtijeva više kisika kako bi tkivo raslo.

Zato imaju deset posto veći nos od žena. Razlika u veličini nosa dolazi do izražaja oko 11. godine života.

Žene bolje raspoznaju boje te primjećuju suptilne tonove i nijanse boja jer njihove oči imaju više gena za “razlikovanje boja” od muških, objašnjava profesor oftalmologije Andrew Lotery sa Univerziteta Southampton.

Ti geni nalaze se u hromozomu X. Kako žene imaju dva, a muškarci jedan, bolje vide boje. To objašnjava i zašto su muškarci češće slijepi na boje - osam od stotinu muškaraca, a tek jedna od stotinu žena.

Ako ženi nedostaje gen ili je oštećen, ima rezervni, što nije slučaj s muškarcima. 

Iako imaju manju jetru od muškaraca, jednako je učinkovita, osim kada je riječ o alkoholu. Jetra kod žene ima manje enzima alkohol-dehidrogenaze koji je potreban za razgradnju alkohola. Zato će se kod žena razgraditi manje, a apsorbirati više alkohola u krvotok nego kod muškarca, čak i ako su muškarac i žena jednako teški te ako su popili jednake količine alkohola.

Zbog toga žene brže osjećaju učinak alkoholnih pića. Također, žene imaju dva, tri puta veće šanse da obole od depresije nego muškarci.

Naročito su sklone depresiji i drugim poremećajima promjene raspoloženja tokom hormonalnih promjena u pubertetu, u trudnoći ili menopauzi.

Iako su žene građom manje od muškaraca, crijeva su im jednake veličine, a to ih čini neproporcionalno dugim za njihovo tijelo. Upravo su zbog toga žene sklonije nadimanju. To je zato što je funkcija crijeva apsorbirati vodu, pa se više vode zadržava u želucu.

Žene se zato brže i zasite nego muškarci, čak i kad pojedu jednako količinu hrane.

To je zato što signal iz ženskog želuca o sitosti brže dođe do mozga nego kod muškaraca.

Žene imaju aktivniji imunitet, pa se lakše bore protiv infekcija, ali zbog preaktivnog imuniteta sklonije su autoimunim bolestima.

Zato što im imunitet sporije stari, žene žive duže, pokazalo je japansko istraživanje. Muškarci postaju skloniji bolestima, pa prije umiru.

Zbog dužih i debljih glasnica muškarci imaju dublji glas, no poslije menopauze ženama otiču glasnice, pa govore "dublje" poput muškaraca.

Muškarci imaju gušći kolagen, pa duže izgledaju mladoliko, a žene imaju tanju kožu, starenjem brže gube kolagen, pa imaju više bora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.