open-navfaktor-logo
search
Bejrut
Žena upala u banku i uzela taoce kako bi podigla vlastitu ušteđevinu
Sali Hafez je, zajedno s nekim aktivistima, provalila u filijalu banke u Bejrutu i uzela 13.000 dolara iz svoje ušteđevine.
14.09.2022. u 20:53
get url
text
Banka u Bejrutu

Jedan svjedok je rekao da su polili unutrašnjost banke benzinom i prijetili da će je zapaliti tokom incidenta, koji je prenošen uživo na Facebooku.

Sali Hafez je rekla lokalnoj TV stanici Al Jadeed da joj je potreban novac da plati liječenje njene sestre koja boluje od karcinoma. Rekla je i da je više puta posjećivala banku da traži svoj novac i da joj je rečeno da može primati samo 200 dolara mjesečno u libanskim funtama.

Hafez je istakla i da je pištolj s kojim je mahala zapravo igračka i pripada njenom nećaku, prenosi The Guardian.

- Molila sam šefa filijale ranije za moj novac, rekla sam mu da mi sestra umire, da mi nije preostalo mnogo vremena. Došla sam do tačke u kojoj nisam imala šta više da izgubim - kazala je.

Banke u Libanu su, u nedostatku gotovine, uvele stroga ograničenja za podizanje strane valute od 2019. godine, čime je "vezana" ušteđevina miliona ljudi. Otprilike tri četvrtine stanovništva palo je u siromaštvo dok ekonomija male mediteranske zemlje nastavlja da raste.

Hafez i aktivisti iz grupe pod nazivom Depositors’ Outcry ušli su u poslovnicu Blom i upali u kancelariju menadžera. Natjerali su zaposlenike banke da predaju novac.

Hafez je rekla da je imala ukupno 20.000 dolara ušteđevine u banci. Istakla je da je već prodala mnoge svoje lične stvari i da je razmišljala o prodaji bubrega kako bi finansirala liječenjesvoje 23-godišnje sestre.

Hafez je u video snimku, koji je prenošen uživo na njenom Facebook profilu, rekla da nije nameravala nikome da naudi.

- Nisam provalila u banku da bih nekoga ubila ili počela pucati. Ovdje sam da ostvarim svoja prava - poručila je.

Hafez je slavljena kao heroj na društvenim mrežama u Libanu jer se mnogi u zemlji bore da sastave kraj s krajem i povrate svoju ušteđevinu.

Neki od aktivista su ušli s njom u banku, dok su drugi protestovali na ulazu. Hafez je na kraju otišla s gotovinom u plastičnoj vrećici, rekli su svjedoci. 

Ovo nije prvi takav slučaj u posljednje vrijeme. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.