open-navfaktor-logo
search
Britanska državljanka
Žena koju je udario grom na splitskoj plaži i dalje se bori za život: "Srce joj je stalo na 30 minuta"
Britanska državljanka D. D., koju je prije deset dana na poznatoj splitskoj plaži pogodio grom, i dalje je u kritičnom stanju te se bori za život.
31.08.2022. u 08:24
get url
text

Zajedno s devetnaestogodišnjom kćerkom bila je među mnoštvom turista koji su bježali s plaže nakon što je snažno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo plažu Kašjuni, a upravo u trenutku bijega udario ju je grom.

U početku su je ljekari u gradskoj bolnici KBC Split stavili na respirator te joj davali sedative istovremeno je liječeći od opekotina, povreda glave, ali i unutrašnjih povreda, piše danas Daily Mail.

Ljekari smatraju da se trenutno nalazi u stanju u kojem se može iz Hrvatske vratiti posebnim medicinskim letom. Nakon što sleti, trebala bi biti odvezena na daljnje liječenje.

Njena rodica poručila je da D. više nije pod sedativima, ali da je još u komi.

- Još je u teškom stanju i svi smo jako zabrinuti - kazala je dodavši da joj je srce stalo na 30 minuta nakon udara groma.

- Svi smo jako zahvalni ekipi iz KBC-a Split na onome što su učinili. Bolnica je jako dobra - rekla je za spomenuti britanski medij.

- Sve što sad možemo jest nadati se i moliti da je sve uredu i da unutrašnje povrede nisu velike - poručila je, te je ukratko prepričala što se tačno dogodilo 20. augusta kada je pogodio grom:

- Bila je na plaži s kćerkom, dok je njen sin ostao u stanu. Vrijeme se naglo promijenilo te ju je grom udario tačno u trenutku kada je odlazila s plaže - kazala je i nastavila:

- Srce joj je stalo, a život joj je spasila ekipa hitne pomoći i ljekar koji je bio u prolazu. Njenoj kćerki nije bilo nimalo lako, budući da ne poznaje jezik, a morala je obavljati poslove s osiguravajućim društvima, bolnicom i policijom - rekla je za Daily Mail.

Dodala je da je kćer nesretne žene sve vrijeme bila uz majčin krevet na intenzivnoj njezi.

- Bila je opečena i sva prekrivena cjevčicama. To je jednostavno grozno - kazala je dodavši da još niko ne zna kakav će biti ishod uzimajući u obzir da će joj možda trebati dugotrajna pomoć, odnosno da više nikada neće moći raditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.