Agentica

Žena čiji je slučaj zategnuo odnose Rusije i SAD-a prihvatila ponudu za posao

Objavljeno: 22.11.2019. u 19:20

Rusija negira bilo kakvo mješanje u američke izbore

Marija Butina

Ruska agentica kratko zatočena u Sjedinjenim Državama i deportovana u Rusiju prihvatila je državni posao da brani Ruse zatočene van zemlje, javila je u petak novinska agencija TASS. Marija Butina (31), izjasnila se krivom pred američkim sudom u decembru prošle godine po jednoj tački da je radila kao strani agent za Rusiju, infiltrirajući se u grupu za pravo na nošenje oružja i vršila je uticaj na konzervativne aktiviste i Republikance.

Moskva je osudila njenu presudu kao smiješnu i optužila je Washington da je iznudio priznanje od Butine. U ovoj je sedmici ruska povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova ponudila Butini posao u njenoj komisiji tokom njenog prvog pojavljivanja u javnosti otkako je deportovana u Moskvu prošlog mjeseca.

Butina tada nije izjavila da li je prihvatila ponudu.

- Ona je prihvatila ponudu - navodi TASS izjavu Moskalkove u petak, ne navodeći kada će Butina započeti svoj novi posao.

Butina nije odmah odgovorila na zahtijev za komentarom. Njen slučaj dodatno je zategnuo odnose između Moskve i Washingtona, ionako zategnute brojim sporenjima među kojima su američki navodi o rukom izbornom uplitanju i ruska aneksija Krima. Rusija negira bilo kakvo miješanje u američke izbore, prenosi Reuters.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije