open-navfaktor-logo
search
Upozorenje za cunami
Zemljotres jačine sedam i po stepeni po Richteru pogodio Indoneziju
Snažan zemljotres jačine sedam i po stepeni po Richteru pogodio je istočnu Indoneziju izazvavši upozorenje na cunami, objavio je meteorološki odjel, ali trenutno nema informacija o žrtvama ili šteti.
14.12.2021. u 07:32
get url
text

Epicentar potresa bio je 112 kilometara sjeverozapadno od Larantuke, u istočnom dijelu indonezijskog otoka Floresa, na dubini od 12 kilometara.

Odmah je izdano i upozorenje za cunami za područja Malukua, za Istočne i Zapadne Male sundske otoke i jugoistočnog i južnog Sulawesija.

Nakon prvog potresa uslijedio je i drugi jačine 5,6 stepeni po Richteru.

Voditelj agencije za ublažavanje katastrofa u Larantuki Alfons Hada Betan, rekao je da nema neposrednih izvještaja o šteti i da se potres osjećao nekoliko minuta dok su ljudi bježali iz svojih domova.

Pacifički centar za upozorenje na cunami sa sjedištem u SAD-u rekao je da su na temelju preliminarnih parametara potresa mogući opasni valovi za obale koje se nalaze unutar 1.000 kilometara od epicentra potresa.

Indonezija se nalazi na "pacifičkom vatrenom prstenu", području visoke seizmičke aktivnosti koje se nalazi na više tektonskih ploča.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.