open-navfaktor-logo
search
Njemački ministar najavio
Zemlje EU-a će istovremeno imati pristup vakcini protiv COVID-19
Njemački ministar zdravlja Jens Spahn izjavio je da će, u okviru solidarnosti Evropske unije (EU), zemlje članice istovremeno imati pristup vakcini protiv koronavirusa.
02.12.2020. u 16:17
get url
text

Spahn i Stella Kyriakides, komesarka EU-a za zdravstvo, obratili su se novinarima nakon online sastanka ministara zdravlja zemalja članica evropskog bloka.

Spahn je istakao da je EU zauzela vrlo snažan i jasan stav po pitanju značaja vakcinacije zbog čega se, kako je rekao, neće suočiti sa kašnjenjima i sličnim problemima.

Naglasio je također da postoje hiljade dobrovoljaca na kojima će se testirati vakcine, dodajući da su trenutno najvažnija pitanja efikasnost i pouzdanost vakcine.

- U okviru solidarnosti EU-a, 27 zemalja članica moći će istovremeno pristupiti vakcini - naglasio je Spahn.

Kyriakides je istakla da se u Evropi smanjuje broj zaraženih koronavirusom, ali da je situacija i dalje dosta osjetljiva i ozbiljna.

- U Evropi svakih 17 sekundi od COVID-19 umre jedna osoba. Moramo slijediti mjere uvedene u borbi protiv COVID-19 i narednih mjeseci sve dok ne budemo imali vakcinaciju - rekla je Kyriakides.

Naglasivši da bi sve zemlje članice EU-a trebale djelovati u koordinaciji dok se bliže godišnji odmori u Evropi, Kyriakides je kazala da bi preuranjeno ublažavanje ograničenja moglo biti opasno.

Istakla je da se EU aktivno priprema za potpisivanje šestog sporazuma o vakcinaciji.

- Zahvaljujući Evropskoj strategiji za vakcine, imat ćemo na raspolaganju dvije milijarde doza vakcina - rekla je Kyriakides.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.