open-navfaktor-logo
search
Posjeta Predsjedništvu
Zemlje Beneluxa podržavaju evropsku perspektivu BiH
Ministri su izrazili zadovoljstvo što dolaze u Bosnu i Hercegovinu u dvojakom svojstvu, kao predstavnici Beneluxa i kao predstavnici zemalja Evropske unije
13.09.2018. u 18:18
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić su iskazali dobrodošlicu ministrima vanjskih poslova Belgije Didieru Reyndersu, Luxembourga Jeanu Asselbornu i Holandije Stefu Bloku, koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

Ministri su izrazili zadovoljstvo što dolaze u Bosnu i Hercegovinu u dvojakom svojstvu, kao predstavnici Beneluxa i kao predstavnici zemalja Evropske unije. Kazali su da podržavaju evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, kao i njen reformski put. U tom kontekstu, iskazana je važnost nastavka reformskog procesa, jačanja vladavine prava, i borbe protiv kriminala i korupcije.

Ovom prilikom iskazana je važnost usvajanja Strategije Evropske unije "Kredibilna perspektiva proširenja i pojačan angažman Evropske unije na Zapadnom Balkanu", kao i Deklaracije sa Summita EU - Zapadni Balkan u Sofiji, koje su potvrdile evropsku perspektivu zemalja regije.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine i očekivanje da će se ona nastaviti i ubudućnosti. Ponovljena je opredijeljenost za provođenja neophodnih aktivnosti i reformi s ciljem poboljšanja života građana i približavanja zemlje Evropskoj uniji. U svjetlu toga, naglašen je značaj i samog procesa pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije u kontekstu njegovog uticaja na unapređenje koordinacije institucija u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.