Zemaljski muzej BiH: Predstavljeni fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća

objavljeno: 01.02.2018. u 19:35

Svečanost povodom 130. rođendana Zemaljskog muzeja BiH nastavljena je i u večernjim satima otvaranjem izložbe "Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha" na Etnološkom odjeljenju ove najznačajnije kulturno-historijske i naučne institucije naše zemlje.

Fragmenti datiraju iz 17., a kupljeni su krajem 19. stoljeća, a sarajevska javnost je večeras po prvi put vidjela svih sedam.

- Jedan dio bio je izložen prije Drugog svjetskog rata. Fragmenti su izuzetno vrijedni, i ne samo jer datiraju iz 17. stoljeća, već zato što je vrlo mali broj tepiha na svijetu na kojima je sačuvan potpis majstora i utkana godina proizvodnje. Oni spadaju u grupu vaza tepiha. To je grupa tepiha koja je dobila ime po motivu vaze koja se nekada javlja po njima, ali nije obavezan, nego je to posebna tehnika tkanja. To jesu perzijski tepisi, dakle rutavi tepisi, sa onim maljicama na površini, međutim sama struktura tkanja je drugačija od neke druge grupe tepiha, i zato se zovu vaza tehnika tepisi. Kad se kažu fragmenti mnogi će pomisliti na male komadiće, ali ja vam mogu reći da je najveći komad dug više od sedam metara. To su tepisi koji su bili prostrti u jednom svetištu na jugoistoku Irana u gradu Mahanu- istakla je autorica izložbe Marica Filipović.

O značaju tepiha više je govorio italijanski profesor Alberto Boralevi, predsjedavajući Naučnog odbora Međunarodne konferencije o orijentalnim tepisima (ICOC), i jedan od najvećih stručnjaka u tom sektoru.

Otvaranju izložbe pisustvovao je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je poželio muzeju da još dugo postoji. Kazao je da ga je kao gradonačelnika stid zbog situacije u kojoj muzej jeste, odnosno što nema riješen pravni status, ali da će gradske vlasti učiniti sve da to isprave.