Fondacija ALIPH – International alliance for the protection of heritage in conflict areas, prepoznala je važnost i vrijednost zbirki Zemaljskog muzeja BiH, kao i njihovu referentnost unutar svjetske muzejske i naučne zajednice te je u konkurenciji više stotina aplikacija iz cijelog svijeta, izabrala za finsansiranje.

- Ovom prilikom želimo se zahvaliti našim partnerima i poslovnim prijateljima iz Muzeja Louvre (Pariz, Francuska), za savjetodavnu pomoć koju su nam pružali proteklih mjeseci, jednako kao i kancelariji UNESCO-a u Sarajevu i Ambasadi Francuske u Sarajevu, bez čije logističke podrške saradnja ZMBiH s Muzejom Louvre, sigurno ne bi bila tako uspješna i plodonosna.

Realizacijom ovog projekta izvršit će se potpuna sanacija tri najveća i najvažnija depoa ZMBiH, u kojim je trenutno smješteno oko 650 000 arheoloških, etnoloških i entomoloških eksponata i uzoraka, privesti kraju stalni postav "Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba" te dovršiti sanacija (restauracija i zamjena) stolarije tokom posljednjeg rata najteže oštećenog, južnog paviljona ZMBiH, u kojem je smješteno Odjeljenje prirodnih nauka ZMBiH – istakli su iz Zemaljskog muzeja BiH.

Izrada projektne dokumentacije za pojedine faze ovog projekta izvršena je uz nadzor i u saradnju sa stručnjacima Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

- Posebno nam je drago naglasiti da se Fondacija ALIPH ovim pridružuje dugoj listi međunarodnih institucija, partnera i prijatelja ZMBiH, uz pomoć kojih smo proteklih nekoliko godina izvršili ozbiljne intervencije na infrastrukturi našeg najvećeg i najznačajnijeg muzeja, kako bi mu zajednički vratili stari sjaj. Prema detaljnoj procjeni stručnjaka Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika, u čiju nadležnost kao Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine spada i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, za njegovu punu sanaciju, rekonstrukciju i restauraciju potrebno je oko 7,5 miliona KM. Zahvaljujući inostranim donatorima i partnerima, predvođenim Ambasadom SAD-a u Sarajevu, u proteklim godinama je u infrastrukturu ZMBiH uloženo oko 3.500.000 KM, što uz približno 650.000 KM koje smo za istu namjenu od 2015. do danas dobili od različitih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, čini nešto više od 50 posto potreba za obnovu elementarne infrastrukture ove graditeljske cjeline – istakli su iz ZMBiH.

Dodali su i da ih otužna bosanskohercegovačka realnost primorava da ratnu štetu i postratnu nebrigu uglavnom saniramo novcem poreskih obveznika građana Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Švedske, Italije, Švicarske, Irske, te drugih zemalja, te se nadaju da će državne, federalne, kantonalne i gradske vlasti naše drage Bosne i Hercegovine, uskoro, i u prikladnijoj mjeri prepoznati važnost onoga što se nalazi u geografskom centru njenog glavnog grada.