open-navfaktor-logo
search
Praznik kulture
Zemaljski muzej BiH danas slavi rođendan: Brojni gosti i građani Sarajeva "okupirali" eksponate
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, danas - 1. februara, slavi 135. rođendan.
01.02.2023. u 13:56
get url
text

Ulaz za posjetioce besplatan je večeras do 22 sata, a u periodu od 10 do 12 sati, ekipa Faktora zabilježila je gužvu. Građani Sarajeva i njihovi gosti odlučili su vrijeme provesti u muzeju i posvjedočiti bogatoj kulturi i historiji naše zemlje.

- Zemaljskom muzeju čestitam 135. godišnjicu od otvaranja i kontinuiranog rada, aktiviteta na polju kulture, umjetnosti i nauke. Zemaljski muzej je najznačajnija institucija kulture u BiH i prema tome zauzima jako značajno mjesto u našoj kulturi, tradiciji, historiji. Želim da pozovem sve one koje nažalost, a ima ih, nisu nikada bili u Zemaljskom muzeju prate sve izložbe i aktivnosti koje vrijedno rade uposlenici ove ustanove – poručila je umjetnica Nermina Memić.

Filip Marić iz Kreševa, studira u Sarajevu, a u muzej je došao kako bi evocirao uspomene iz djetinjstva.

- Došao sam da pogledam izložbu, nisam bio odavno, mislim da čak od osnovne nisam bio, a volim historiju. Želio sam da se prisjetim svega toga. Osjećam se ponosno, ima historije dosta. Preporučujem ljudima da dođu, jer zadiviš se šta su ljudi u to doba radili i pravili – poručio je Marić.

Muris Sladić u muzej dolazi barem dva puta godišnje, a nekada i češće.

- Kod ovog muzeja fascinira me što je sama zbirka prebogata, kao i historija BiH i generalno ovog područja. Meni je posebno zanimljiv dio srednjovjekovne Bosne, ali i druga zgrada gdje su prirodne nauke, dijelovi sa fosilima – istakao je Sladić.

Uz stalne izložbene postavke na sva tri odjeljenja, uposlenici Zemaljskog muzeja, povodom rođendana pripremili su i bogat dodatni sadržaj za sve uzraste, s posebnim naglaskom na muzejsko izdavaštvo. Najvredniji muzejski eksponat – Sarajevska hagada dostupna je u dva termina – od 12 do 13 i od 20 do 22 sata, a muzejske publikacije, snižene su do 50 posto.

Danas je po prvi put u svojoj historiji i Biblioteka Zemaljskog uzeja BiH otvorila svoje depoe u kojima čuva bogati višestoljetni knjižni fond.

{$galerijaFotografija}

- Povodom obilježavanja 135. rođendana Zemaljskog muzeja Biblioteka po prvi put otvara svoja vrata svojih depoa u kojim se čuva veoma bogat višestoljetno prikupljani knjižni fond. U biblioteci imamo više od 400.000 publikacija raznih knjiga i ostalih jedinica, onih koje su najviše iz historije i naučne oblasti, a koje se proučavaju u muzeju. Biblioteka čuva veoma raritetnu zbirku iz Austrougarskog perioda i Kraljevine Jugoslavije, i mi smo povodom današnjeg dana odlučili otvoriti svoja vrata – kazala je Saliha Alijagić, voditeljica Biblioteke Zemaljskog muzeja BiH.

Inače, Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH počela je sa radom 1888. godine, a od 1913. godine smještena je u prostorije u kojima se nalazi i danas. 

Nakon rekonstrukcije koju je podržala Fondacija ALIPH (International alliance for the protection of heritage in conflict areas), Odjeljenje za etnologiju od danas je ponovo otvoreno za javnost, a večeras s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba fotografija "Zaštita naslijeđa za izgradnju mira", na kojoj će kroz fotografije biti predstavljeno čime se bavi ALIPH Fondacija. 

Izložba će pružiti i iskustvo proširene stvarnosti, jer, govori o tome kako je naslijeđe bilo, i nastavlja biti, kolateralna žrtva sukoba, a sve više meta ili oružje rata. Svjedoči i o tome kako zaštita naslijeđa u zemljama u sukobu ili u postkriznim situacijama može doprinijeti stvaranju nade, pokretanju interkulturalnog i međureligijskog dijaloga, jačanju održivog ekonomskog i društvenog razvoja i izgradnji mira. I na kraju, svjedočeći ljepoti neke svjetske baštine podsjećamo se na zajedničku pripadnost čovječanstvu.

Zemaljski muzej, 135. Godišnjica , 01.02.2023.
1 od 24
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.