Druga dvojica osumnjičenih u istom predmetu, u sklopu "afere Institut", direktor firme Promeding iz Laktaša Dragan Dubravac i i direktor banjalučke firme Travel for fun Saša Marković, u nastavku postupka branit će se sa slobode. Oni su u međuvremenu, a prema nezvaničnim informacija iz istrage, priznali određene malverzacije oko nabavke medicinske opreme u RS-u tokom pandemije koronavirusa.

Zeljković se sumnjiči za tri krivčna djela zloupotreba službenog položaja, a Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja u sticaju sa zloupotrebom u postupku javne nabavke.

- Produženje pritvora tužilaštvo je zatražilo zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke u cilju prilagođavanja njihovih iskaza interesima svoje odbrane - navedeno je iz Tužilaštva.

Posebno naglašavaju da je protiv Branislava Zeljkovića 6. decembra 2021. godine donijeta naredba o proširenju istrage koja se odnosi na provedene postupke javnih nabavki putem direktnog sporazuma, a u vezi s nabavkom termalnih kamera za UKC RS-a u Banjoj Luci.

- Radi se o posebno teškom krivičnom djelu, s obzirom na način, okolnosti i vrijeme izvršenja, te težinu posljedice za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža kazna - naveli su iz Tužilaštva.

Stav tužilaštva je da bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda zbog nezadovoljstva građana i nepovjerenja kako u institucije javnog zdravstva čija je svrha zaštita javnog zdravlja, tako i u institucije pravosuđa u pogledu procesuiranja učinilaca ovako teških krivičnih djela.

Osumnjičena četvorka je uhapšena 16. septembra ove godine u akciji MUP-a RS-a pod nadzorom Tužilaštva RS-a.

Sumnjiče se da su zloupotrebama službenog položaja i ovlaštenja, budžet RS-a oštetili za oko 790.000 KM, doveli u opasnost zdravstvene radnike, te krivična djela izvršili iskorištavanjem vanredne situacije, odnosno vanrednog stanja, kada je zdravlje ljudi bilo ugroženo, stavljajući svoje lične interese ispred zaštite zdravlja građana i medicinskih radnika.