Faktor donosi detalje istražne faze postupka, dok osumnjičena četvorka čeka odluku Okružnog suda Banja Luka o pritvoru.

Sumnjiče se da su zloupotrebama službenog položaja i ovlaštenja, budžet RS-a oštetili za oko 790.000 KM.

S obzirom na to da je Zeljković uhapšen nakon hapšenja trojke Bojić, Marković, Dubravac, te da su iz istrage tvrdili da je bjekstvu i da se za njim traga, Zeljković je sporna dešavanja objasnio pred tužiocem.

VEZANI TEKST - Afera u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Zeljković i ostali predati Okružnom sudu

- Upoznao je postupajućeg tužioca da on nije izbjegavao dolazak na saslušanje, te da je 15. septembra imao zakazan pregled u Beogradu i da je zbog toga napustio Banju Luku. Izjavio je da nije znao kada će se vršiti pretres i da će se u to vrijeme ukazati potreba za njegovim isptivanjem. Nakon što je saznao da su ga tražili, javio se glavnom inspektoru - saznajemo od izvora iz istrage.

Također, Zeljković je izjavio da nije učinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te da su on i službe kojima je rukovodio, postupali u skladu sa zakonom.

- Neutvrđenog dana u martu prošle godine Bojić, direktor firme Procontrol Banja Luka, i Dubravac, direktor Promedinga iz Laktaša, zaključili su ugovor o konzorcijumu za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski, dok je naručilac bio Institut za javno zdravstvo RS-a i to svjesni da Procontrol nije registrovan za promet medicinske opreme, niti je upisan u registar veleprometnika medicinskom sredstvima, u cilju da nastupanjem kao grupa ponuđača pribave korist nekvalifikovanom pravnom licu - stoji u prijedlogu za pritvor, saznaje Faktor.

- Branislav Zeljković ,u svojstvu službenog lica, kao tadašnji v.d. direktora Instituta, koji je zaključkom Vlade RS-a bio zadužen da nabavlja medicinsku opremu, ličnu zaštitnu opremu i deizinfikaciona sredstva, a sve u svrhu sprečavanja i suzbijanja virusa korona u RS-u, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenja i pribavio korist Procontrolu na štetu budžeta RS-a - stoji u dokumentu o prijedlogu za pritvor.

Dodaje se da je iskorištena vanredna situacija, a potom i vanredno stanje u RS-u, te nezakonito sklopljen posao oko nabavke 50.000 medicinskih respiratornih maski, ukupne vrijednosti 345.000 KM bez PDV.

- Branislav Zeljković je u ime Instituta proveo postupak javne nabavke - pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci. Poziv za učestvovanje u nabavci uputio je Procontrolu koji nije kvalifikovan za učešće jer nije registrovan za obavljanje djelatnosti koja je predmet javne nabavke niti ima rješenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, dostavljajući mu uz poziv i tendersku dokumnetaciju, prije objave obavještenja o nabavci, koju je objavio dva dana kasnije 27. marta 2020.godine što je suprotno Zakonu o javnim nabavkam BiH - stoji u dokumentu iz istražne faze postupka.

Procontrol je potom, u skladu sa prethodnim dogovorom da se višestruko uvećaju cijene maski od uvoznih i to na način da se dva puta fakturišu, kako bi se prikrila njihova stvarna vrijednost , sve u namjeri da se Institut prihvati takvu ponudu.

Stvarna vrijednost maski je bila 0,36 KM dok su Institutu fakturisane po cijeni od 6,90 KM.

Što se tiče poslova sa agencijom Travel for fun, sumnja se da su Zeljković i Marković počinili krivično djelo u periodu od 9.4.2020. do 25.5.2020. godine. Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnom licu Travel for fun na način da je iskorištavanjem vanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra 500 komada. Sve je ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV-a.

Sumnja se da Zeljković nije izvršio nadzor niti provjeru narudžbe te je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, certifikata i standarda koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedeni u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine. U ovom slučaju takođe je navedena veća cijena od nabavne.

- Travel for fun je stekao korist u iznosu od 550.000 KM na štetu budžeta RS-a- tvrdi entitetsko Tužilaštvo.