open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Željko Komšić primio ministra vanjskih poslova Republike Finske Pekku Haavista
U kontekstu razgovora o putu BiH ka Evropskoj uniji, sagovornici su se složili da je Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz maja ove godine putokaz kako da se BiH nastavi kretati ka dobijanju kandidatskog statusa
30.09.2019. u 14:01
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić iskazao je dobrodošlicu u ime Predsjedništva BiH ministru vanjskih poslova Republike Finske Pekki Haavisti.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Finske su dobri i prijateljski, a iskazana je potreba povećanja bilateralnih kontakata na svim nivoima.

Razgovarano je o političkoj situaciji u BiH i regiji, te procesu EU integracija BiH i zemalja Zapadnog Balkana. Rečeno je da Finska podržava BiH na putu ka EU i u postupku sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, posebno tokom aktuelnog finskog predsjedavanja EU do kraja 2019. godine.

U kontekstu razgovora o putu BiH ka Evropskoj uniji, sagovornici su se složili da je Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz maja ove godine putokaz kako da se BiH nastavi kretati ka dobijanju kandidatskog statusa. Nužno je ubrzati reformske procese i implementirati preporuke iz Mišljenja Evropske komisije, konstatovano je tokom sastanka.

Izražena je zahvalnost Finskoj za podršku BiH u procesu EU integracija i rečeno da je EU strateški vanjskopolitički prioritet i cilj BiH.

Sastanku je, u ime člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, prisustvovao savjetnik Damir Džanko, a u ime srpskog člana Predsjedništva BiH, savjetnica Nina Sajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.