open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Željko Komšić čestitao 8. mart: Aktivna uloga žena u svakom društvu to društvo čini boljim
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena.
08.03.2020. u 10:09
get url
text

- Osmi mart kao Međunarodni dan žena simbol je historijskog i progresivnog zalaganja žena za prihvatanje društvenog principa rodne ravnopravnosti kao jednog od bitnih civilizacijskih stubova građanskog društva. Ujedno, ovaj dan jeste i prilika da se prisjetimo ogromnog doprinosa žena Bosne i Hercegovine u izgradnji naše države, institucija i društva uopće.

Činjenica o niskoj zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama mora biti izmijenjena i to ne zato da bi se formalno ispoštovao princip rodne ravnopravnosti, nego zbog toga što duboko vjerujem da aktivna uloga žena u svakom društvu to društvo čini boljim.

Pitanje rodne ravnopravnosti nije samo žensko pitanje, kojim se eventualno bave udruženja žena ili pojednici. Jednako je važno da i drugi rod u cijelosti učestvuje  u aktivnom zalaganju za principe rodne ravnopravnosti i jednakosti, u cilju izgradnje društva jednakosti i jednakih prava za sve, neovisno od toga da li kao pojedinci pripadali ovom ili onom rodnom identitetu. 

Samo kao ravnopravni građani i građanke društvo i državu u kojoj živimo možemo učiniti boljim nego što to trenutno jeste.

Ženama u BiH i širom svijeta čestitam 8. mart, uz želju da ste uvijek okružene svojim najmilijim, ljubavlju i poštovanjem – navodi se u čestitci predsjedavajućeg Predsjedništva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.