navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Legendarni pjevač

Željko Bebek: Kad se inficiraš umjetnošću, to traje za cijeli život

Posebno sam sretan što je na bini uz bend u Sarajevu prvi put nastupio i moj sin Zvonimir. On je za sada član benda i moj najdraži gost na bini. Ima tek šesnaest godina i ima vrijeme pred sobom  

Objavljeno: 05.05.2019. u 17:56
get url
text
Željko Bebek sa porodicom

Željko Bebek početkom aprila je imao koncert u Sarajevu u Studiju 2 Muzičke produkcije BHRT-a, a proteklog vikenda sa suprugom Ružicom boravio je u gradu na Miljacki, gdje je uživao u porodičnim trenucima i okupljanju sa prijateljima.

Za portal Faktor govorio je o koncertima, ali i o sinu koji u odabiru karijere slijedi očeve stope.

– Publika je bila sjajna, kao i sama organizacija. Rijetko se sreće tako savršeno organiziran koncert i live snimanje za nekog gosta. Ja sam prezadovoljan. Bio je to lijep, malo skraćen koncert gdje je i moj bend svirao. Posebno sam sretan što je na bini uz bend u Sarajevu prvi put nastupio i moj sin Zvonimir. On je za sada član benda i moj najdraži gost na bini. Ima tek šesnaest godina i ima vrijeme pred sobom. Završio je sve škole koje treba i vjerujem da će imati priliku da se pokaže i da možda započne i svoju samostalnu karijeru. Ja ću mu tada, naravno, pomoći i kao njegov tata i njegov gost- kaže na početku razgovora Željko Bebek.

Zanimalo nas je i da li je legendarni muzičar svom sinu dao i neki poseban savjet kada je počeo da se bavi muzikom.

– Ja sam mu rekao nešto što je on meni duboko povjerovao i tako se i ponaša. To je da je za uspjeh potrebno malo talenta i puno rada. On talenat ima, no sada mora puno da radi i to će sigurno proći. On je na trećoj godini pjevanja na zagrebačkoj Rock akademiji i ima sve pohvale od svoje nastavnice i mentorice. Ja sam ga dugo vremena pokušavao nagovoriti da pjevamo zajedno, ali isprva nije pristajao. Zahvaljujući mojoj upornosti smo napokon zajedno nastupili i na velikom koncertu u Čapljini. Oduševio me tada, i mogu reći da na neki način bojom glasa podsjeća na mene- nastavlja nekadašnji vokal “Bijelog dugmeta”.

Sinovima je često teško da postignu uspjeh i slavu takvog oca muzičkog velikana kakav je Bebek, pa se često smatra da im je to nekada i prevelik teret. No, pjevač se ne slaže.

– On nema taj imperativ da treba naslijediti ili pobijediti. Ja sam mu davno rekao da uspjeti može samo ako nađe sebe i dozvoli publici da ga pronađe, one njegove najsitnije, najljepše i najemotivnije detalje. On će sigurno potražiti svoj vlastiti put, a ja mu želim puno sreće i uspjeha. Svesrdno ću mu pomoći, ali vrijeme će pokazati rezultate kada on uloži dovoljno rada. Leži mu i pop i rock, a, mogu primjetiti i da je danas mala razlika u ta dva žanra. Mislim da dalje u neke stare varijante heavy metala i rocka on ne bi želio ulaziti kao izvođač – konstatuje muzičar.

Najavio je i planove za buduće koncerte. Trenutno je u fazi pregovora za koncert u Mostaru, ispod Starog mosta.

– Jako se radujem tom koncertu. Nastupiće i moj cijeli bend, moj sin i ja, uz pratnju simfonijskog orkestra. Da li će biti velikog koncerta u Sarajevu zavisi od raspoloženja organizatora koji se bave tim poslom. Ja bih volio da se taj koncert u Sarajevu napokon i desi, ali, evo, vrijeme je pred nama pa ćemo vidjeti. Glede nastupa sa drugim grupama i pjevačima, ja sam muzičar koji se voli družiti i na bini i u studiju. Tako sam bio gost, ali i imao za goste puno kolega pjevača i pjevačica. Sa velikim užitkom pjevam sa Halidom Bešlićem, sa kojim imam jednu prekrasnu verziju pjesme “Da zna zora”, tog etno dragulja u BiH. Zbog te pjesme smo zapravo i počeli nastupati zajedno, a i nastavljamo i dan danas širom svijeta. Uvjerio sam se da takve saradnje publika jako voli. I Halid i ja, i “Prljavo kazalište”, ali i puno drugih koji sa mnom nastupaju prođemo lijepo kod publike. Već cijele dvije decenije idem u Skandinaviju najmanje svake dvije godine radi solo koncerata, ali i zajedničkih. Najčešće sam tamo pjevao sa Halidom, ali i sa Željkom Joksimovićem, “Parnim valjkom”…- govori Bebek.

Više od četrdeset godina traje njegova karijera, a godine su mu na muzičkom planu itekako bile naklonjene. Proslavio je 73. rođendan, ali i sada, kao i sa 20 godina s jednakim žarom pristupa svemu što radi u životu.

– Hvala Bogu da mi je podario zdravlje, a ja se trudim da sačuvam taj poklon od njega. Nijedan umjetnik ne voli pitanja o penziji i povlačenju sa scene. Kad se inficiraš umjetnošću, to traje za cijeli život. Ako doživim stotu, a generacije koje dolaze i one starije koje su preživjele me i dalje budu željele, ja ću pjevati i nastupati s užitkom – zaključuje na kraju razgovora Željko.