open-navfaktor-logo
search
Tragična nesreća
Željeznice RS: Nepažnja vozača automobila uzrok saobraćajne nesreće u Dervišima
Jelena Milovac je poginula, a Željko Stanić teško je provrijeđen kada je sinoć brzi voz ŽFBiH udario u automobil na pružnom prijelazu u naselju Derviši
12.01.2020. u 16:39
get url
text
Banja Luka nesreća

Iz Želјeznica Republike Srpske tvrde da je nepažnja vozača automobila mercedes uzrok saobraćajne nesreće u kojoj je sinoć na pružnom prijelazu u Dervišima kod Banje Luke poginula djevojka.

- Putni prijelaz u naselјu Derviši obezbijeđen je Andrejevim krstom, znakom stop i trouglom preglednosti, a to je nivo osiguranja koji je prema zakonskim odredbama utvrđen na osnovu frekvencije saobraćaja na ovom dijelu ukrštanja puta i pruge – saopćeno je iz Željeznica RS.

Dodaju da ni u jednom vanrednom događaju nije utvrđena odgovornost Želјeznica RS-a, nego drugih učesnika u saobraćaju, na putnim prijelazima, u ovakvim slučajevima vozača drumskih vozila.

Izražavaju iskreno žalјenje i upućuju najiskrenije saučešće porodici, zbog tragičnog ishoda koji se dogodio prilikom udesa na putnom prijelazu između Banje Luke i Ramića u naselјu Derviši, kada je na prugu ispred voza ŽFBiH izletjeo putnički automobil.

Podsjećaju da na prugama Želјeznica RS nema neobezbijeđenih putnih prijelaza i da su svi obezbeđeni u skladu sa zakonskim propisima.

- Želјeznice RS, kao i bilo koje druge želјeznice u svetu, nisu u obavezi da svaki putni prijelaz obezbijede branicima ili polubranicima, već je prema propisanim zakonskim odredbama, način i nivo osiguranja putnog prijelaza određen na osnovu kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog saobraćaja, što je definisano zakonom i propisima koji uređuju oblast želјeznica – navodi se u saopćenju.

Od 248 putnih prijelaza, koliko ih je ukupno na prugama normalnog kolosjeka Želјeznica RS koje su u eksploataciji, 23 putna prijelaza osigurana su svjetlosno-zvučnom signalizacijom (sa ili bez polubranika), 13 putnih prelaza je osigurano mehaničkim branicima (kojima rukuje čuvar prelaza), dok su preostali putni prelazi osigurani saobraćajnim znakovima i trouglom preglednosti.

Jelena Milovac (1996.) je poginula, a Željko Stanić (1971.) teško je provrijeđen kada je sinoć brzi voz ŽFBiH udario u automobil na pružnom prijelazu u naselju Derviši.

Stanić je u dubokoj komi, priključen na aparate za mehaničku ventilaciju i njegovo zdravstveno stanje za sada je neizvjesno, saopćili su iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.